vineri, 10 februarie 2012

Casatoria Fatimei


La Medina,Fatima locuia cu tatal sau intr-o casa obisnuita pe care o construise acesta,avand anexata si moscheea.In anul doi dupa Hegira,Fatima a primit propuneri de casatorie prin intermediul tatalui sau,dintre care doua au fost respinse.Ali (radhia Allahou anhu),fiul lui Abu Talib,si-a facut atunci curaj si a venit sa ceara mana Fatimei Profetului.In fata Profetului insa s-a intimidat si si-a pierdut vorbele.Isi fixase privirea pep amant si nu a putut sa scoata un cuvant.

Profetul l-a intrebat atunci : « De ce ai venit ?Ai nevoie de ceva ? »Ali (radhia Allahou anhu) inca nu putea scoate vreun cuvant,asa ca Profetul sugera : « Poate ai venit sa o ceri pe Fatima in casatorie ? » « Da »,raspunse Ali.Dupa cum s-a raportat,Profetul (salla Allahou alayhi wa salam) a spus simplu : « Marhaban wa ahlan-bun venit in familie » si aceasta a fost considerata aprobarea Profetului (salla Allahou alayhi wa salam) ca Ali sa fie ginerele sau.

S-a raportat de asemenea ca Profetul (salla Allahou alayhi wa salam) l-a intrebat pe Ali daca are sa dea ceva ca mahr .Ali a raspuns ca nu.Profetul (salla Allahou alayhi wa salam) i-a reamintit ca avea un inel pe care l-ar putea vinde.Ali (radhia Allahou anhu) a vandut inelul lui Uthman pe 4 dirhami si in timp ce se grabea sa se intoarca la Profet pentru a-i inmana dota,Uthman l-a oprit si i-a spus :« Iti dau inelul drept cadou pentru nunta ta cu Fatima. » Fatima si Ali s-au casatorit deci la inceputul deceui de-al doilea an de la Hegira.Ea avea atunci in jur de 19 ani,iar Ali in jur de 21.Insusi Profetul (salla Allahou alayhi wa salam) a condus ceremonia casatoriei.Pentru « walimah »,s-au servit invitatilor curmale,smochine si un amestec de curmale si unt gras numit hais.Un membru conducator al Ansarilor a oferit un berbec si altii au oferit in dar cereale.Intregul oras al Medinei s-a bucurat.

Cu ocazia casatoriei sale,se raporteaza ca Profetul (salla Allahou alayhi wa salam) le-a oferit Fatimei si lui Ali un pat de lemn impletit cu frunze de palmier,o cuvertura de pat de velura,o perna de piele umpluta cu ramuri de palmier,o piele de oaie,un ceaun,un burduf de piele si un disc abraziv pentru a macina graul.

Fatima parasea pentru prima data casa iubitului sau tata pentru a trai cu sotul sau.Profetul (salla Allahou alayhi wa salam) era forate ingrijorat cu privire la asta si a trimis-o pe Barakah sa locuiasca cu Fatima in caz ca aceasta avea nevoie de ajutor.Fara nici o indoila,Barakah era un sprijin pentru ea.Profetul (salla Allahou alayhi wa salam) se ruga pentru fiica sa : « O,Allah,binecuvanteaza-i pe amandoibinecuvanteaza caminul lor si binecuvanteaza-i pe urmasii lor ! ».In umila locuinta a lui Ali exista doar o piele de oaie pe post de pat.In dimineata care a urmat noptii nuntii,Profetul (salla Allahou alayhi wa salam) a venit la Ali si a batut la usa.Barakah a iesit la usa si Profetul i-a spus : « O,Umm Ayman ?Cheama-l pe fratele meu ! » « Fratele tau ?Te referi la cel care s-a casatorit cu fiica ta ? » intreba Barakah ca si cum s-ar fi intrebat de ce Profetul il numeste pe Ali fratele sau.Profetul (salla Allahou alayhi wa salam) se referea la Ali ca fiind fratele sau pentru ca acesta facea parte dintre musulmanii care se alaturasera fraternitatii dupa hijrah,Profetul si Ali fiind deci uniti ca fratii.
Profetul (salla Allahou alayhi wa salam) repeta ceea ce tocmai spusese cu voce tare.Ali venii si Profetul facu o du’a,chemand binecuvantarea lui Allah asupra lui.Apoi o chema pe Fatima.Ea sosii facandu-se mica,intr-un amestec de respect de timiditate si Profetul (salla Allahou alayhi wa salam) ii spuse : « Te-am casatorit cu persoana care imi este cea mai draga. »,astfel incercand sa o linisteasca.Ea nu incepea o viata alaturi de un strain,ci cu cineva care crescuse in aceeasi familie,care fusese unul dintre primii oameni care acceptasera Islamul,care era cunoscut pentru curajul,vitejia si moralitatea sa,si pe care Profetul (salla Allahou alayhi wa salam) il decsria ca fiind « fratele sau in aceasta lume si in viata de dupa moarte ».

Viata Fatimei cu Ali a fost astfel simpla si sobra,viata pe care o dusese si in casa tatalui sau.In realitate,in ceea ce priveste confortul material,era o viata plina de dificultati si de restrangeri.De-a lungul vietii lor comune,Ali a ramas sarac deoarece el nu acorda decat foarte putina importanta bogatiilor materiale.

Fatima (radhia Allahou anha) era singura dintre surorile sale care nu se casatorise cu un barbat bogat.

S-ar putea spune ca viata Fatimei cu Ali era chiar mai riguroasa decat cea din casa tatalui sau.Cel putin inainte de casatorie,in casa tatalui sau,se gaseau mereu multe persoane dispuse sa dea o mana de ajutor.Dar acum ea trebuia sa faca fata singura.Pentru a usura saracia,Ali lucra ca zugrav si carator de apa,iar ea ca femeie care macina cerealele.Intr-o zi Fatima i-a spus lui Ali : « Am turnat oana ce mainile mi s-au umplut de basici ». « Am scos apa pana cand m-a durut pieptul »,spuse Ali.Acesta i-a sugerat Fatimei : « Allah i-a dat tatalui tau cativa prisonieri de razboi,du-te si cere-i sa-ti dea un sclav ».
Fara tragere de inima,Fatima a mers la Profet,care i-a spus : « Ce vant te aduce aici,fetita mea ? » « Am venit sa te salut »,spuse ea,de team aca el nu va putea sa-i dea ceea ce venise sa-i cera. « Ce-ai facut ?»,a intrebat-o Ali cand a venit singura. « Mi-a fost rusine sa-i cer »,spuse ea.Atunci venira amandoi la Profet dar acesta simtii ca aveau mai putina nevoie decat altii.
« Nu vi-l voi da,si nu-i voi lasa pe bietii oameni ramasi in moschee chinuiti de foame.Nu am suficienta hrana pentru ei… »
Ali si Fatima se intoarsera acasa si se simtira ptuin descumpaniti dar in aceeasi seara,dupa ce mersera la culcare,auzira vocea Profetului cerand voie pentru a intra.Pentru a-l intampina,se ridicara,dar Profetul (salla Allahou alayhi wa salam) le spuse : « Ramaneti acolo unde va aflati » si se aseza langa ei. « N-as putea sa va sugerez ceva mai bun decat ceea ce ati venit sa-mi cereti ? »,spuse el,iar ei raspunsera : « Ba da. ».Profetul spuse : « Cuvintele pe care Jibril m-a invatat,pe care le puteti spune dupa rugaciune sunt :Subhaan Allah de 10 ori,Al hamdu Lillah de 10 ori si de 10 ori Allahu akbar.Si inainte de a dormi trebuie sa le spuneti de cate 33 ori pe fiecare. »
Ali a spus mai tarziu : « Nu am uitat niciodata sa fac asta de cand Mesagerul lui Allah (salla Allahou alayhi wa salam) ne-a invatat. »

sursa: forumul Rasarit, traducere Saira

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu