vineri, 10 februarie 2012

Casatoria Profetului (saws) cu Sawdah

As-Sakran si Sawdah (radiallahu anhum) s-au stabilit in Abisinia si Allah Prea Inaltul i-a binecuvantat sa aiba copii. As-Sakran (radiallahu anhu) – desi se afla intr-o tara straina a muncit din greu si si-a hranit familia avand mare grija de ei si nu a cersit niciodata ajutorul nimanui.

In timp ce se aflau in Abisinia As-Sakran (radiallahu anhu) s-a imblonavit si cand s-au intors in Mekkah boala lui s-a agravat si in scurt timp dupa aceea a si murit. Sawdah (radiallahu anha) acum suferea de chinul vaduviei si de faptul ca pierduse barbatul care avusese grija de ea si de copiii ei. Dupa atata timp de suferit prin tinuturi straine, departe de casa, acum se vedea singura.

Casatoria Profetului (saws) cu Sawdah (radiallahu anha):


Musulmanii toti au simtit durerea Profetului (saws) in urma pirderii sotiei sale si toti au sperat ca se va casatori cu o femeie virtuoasa care il va ajuta sa treaca prin valurile vietii, dar vazandu-l cat de trist era nimeni nu a indraznit sa vorbeasca cu el despre o alta casatorie. Pana intr-o zi cand Khawlah bint Hakeem, sotia lui ‘Uthman bin Maz’un (radiallahu anhum) a venit la Profet (saws) si a deschis acest subiect despre casatorie. Trimisul Lui Allah (saws) a ramas tacut pentru o vreme, apoi s-a intors catre ea si a spus: “Cine poate fi dupa Khadeejah?” ar fi fost ca si cum ar fi zis: nu este nici o femeie in lume care poate umple golul lasat de Khadeejah.” Khawlah (radiallahu anha) a raspuns: “Daca doresti o fecioara sau daca doresti o femeie care a mai fost casatorita inainte.” Profetul (saws) a spus: “Cine este fecioara?” Ea a raspuns: “Fata celui mai iubit de tine dintre creatiile Lui Allah (swt), Aisha bin Abu Bakr.” El a spus: “Si cine este cea care a mai fost casatorita inainte?” Ea a raspuns: “Este Sawdah bint Zam’ah; ea crede si urmeaza ceea ce tu spui si este o virtuoasa musulmana.”


Dupa ce s-a gandit pentru o perioada mai indelungata, Trimisul Lui Allah (saws) a spus: “Dar Aisha este inca un mic copil.” Khawlah (radiallahu anha) a spus: “Atunci poti face propunerea parintilor ei si sa o lasi in casa lor pana creste si ajunge la varsta propice casatoriei.” Profetul (saws) a fost de accord si a cerut in casatorie pe Aisha bint Abu Bakr As Saddiq (radiallahu anhu). Apoi Khawlah l-a intrebat pe Profet: “Dar nu te vei casatori cu Sawdah (radiallahu anha) acum, o trimis al Lui Allah?”

Profetul (saws) s-a gandit la cuvintele Khawlei si a considerat ca ar fi foarte sensibil fata de Sawdah care trecuse prin atatea si era o musulmana care isi practica cu strictete religia sa aiba un sot care sa o protejeze pe ea si cei patru copii ai ei. Si fiind o femeie care deja avea patru copii ar fi putut sa fie de mare ajutor si copiilor Profetului (saws) care nici ei nu avea mama. Tinand cont ca Aisha (radiallahu anha) era mult prea mica pentru a putea face fata responsabilitatilor de sotie si mama atunci Profetul (saws) s-a decis sa se casatoreasca cu Sawdah bint Zam’ah (radiallahu anha). Asadar a spus Khawlei: “Mergi si informeaza familia ei ca doresc sa ma casatoresc cu ea.”


Khawlah bin Hakeem (radiallahu anha) a mers la casa Sawdei si a gasit-o chiar pe ea si i-a spus: “Ce mare bine si ce binecuvantare a lasat Allah asupra ta.” Ea a intrebat: “Despre ce este vorba Khawlah?” Ea a raspuns: “Trimisul Lui Allah (saws), m-a trimis sa iti fac o propunere de casatorie.” Sawdah a fost extreme de incantata si desi ea si-ar dorit aceasta casatorie a raspuns Khawlei: “Mergi mai intai si spune tatalui meu despre asta.” Khawlah a mers la tatal ei – care era un om foarte batran, dupa care a prezentat propunerea din partea Profetului (saws). Tatal ei a acceptat fara sa mai stea pe ganduri si era foarte multumit, dar a intrebat-o pe Khawlah daca a vorbit cu Sawdah, fiica lui, si ce parere are ea si daca este de acord sa se casatoresca cu Profetul (saws). A chemat-o pe fiica lui si a intrebat-o daca este de acord cu aceasta casatorie la care ea a raspuns afirmativ. Dupa toate acestea Zam’ah bin Qais a spus ca Profetul (saws) poate veni.

Asadar Profetul (saws) a mers acasa la Sawdah bint Zam’ah si casatoria a avut loc in luna Ramadan in anul al zecelea de la inceputul Misiunii Profetice. A platit un Mahr de 400 de dirham, suma asupra careia s-a inteles cu sotia sa.


Cand s-a casatorit cu Profetul (saws) Sawdah (radiallahu anha) a avea aproximativ 55 de ani. Profetul (saws) a sta casatorit numai cu Sawdah (radiallahu anha) timp de 3 ani iar apoi s-a casatorit si cu Aisha (radiallahu anha).



Sawdah in casa Profetului (saws):

Astfel ea a intrat in casa Profetului si a devenit una dintre “Mamele credinciosilor” (Mother of the Believers), pentru ca fiecare femeie care s-a casatorit cu Profetul (saws) devenea “Mama a credinciosilor” conform unei Ayah revelata de Allah (swt):

“Profetul este mai milostiv fatã de dreptcredinciosi decât îsi sunt ei însisi, iar sotiile sale sunt mamele lor.”


[Surah Al-Ahzab, ayah 6]

Sawdah (radiallahu anha) a obtinut aceasta inalta onoare si a trait in casa Profetului (saws) foarte fericita si multumita, facand tot ceea ce ii statea in putinta pentru a-si multumi sotul si a-i oferit tot comfortul sis a ii usureze din grijile vietii.


Caracterul ei:

Sawdah (radiallahu anha) era o femeie cu un caracter demn de lauda, cu o inima buna si un suflet pur, care iubea binele si era plina de compasiune fata de cei in nevoie. Datorita acestui lucru ea era foarte iubita de oameni care spuneau despre comportamentul ei si vorbeau numai de bine despre ea.

Aisha (radiallahu anha) a spus: “Nu am vazut o alta femeie care eu sa imi doresc sa fiu ca ea alta decat Sawdah bint Zam’ah – desi avea un temperament iute.”


(Sahih Muslim)


Sawdah (radiallahu anha) era foarte cunoscuta pentru generozitatea ei; ea obisnuia sa cheltuie toti banii ei pentru cei saraci si nevoiasi. In ziua bataliei de la Khaibar, partea revenita ei a fost de 80 de Mudds (aproape jumatate de kilogram) de curmale si 20 de Mudds de faina si ea a impartit totul intre cei saraci.


In timpul Califatului lui Umar bin Al Khattab (radiallahu anhu) el i-a trimis o suma mare de bani la care ea a spus: “Ce este asta?” I s-a raspuns: “Asta a fost trimis pentru tine din partea Califului.” Nu la mult timp dupa ce masagerul care adusese banii din partea Califului a plecat din casa ei, ea si-a chemat servitoarea sa si i-a dat instructiuni cui si cum sa imparta toti acei bani. Imediat dervitoarea ei a plecat si a impartit banii celor nevoiasi si saraci.

Sawdah (radiallahu anha) nu a avut copii cu Profetul.

Moartea Sawdei (radiallahu anha):

Dupa moartea Profetului (saws) ea a stat numai in casa. Casa pe care nu a parasit-o cu nici un motiv. Nu a mers nici macar sa mai faca Hajj si obisnuia sa spuna: “Am facut Hajj si Umrah in timpul vietii Profetului (saws), asadar voi ramane in casa mea asa cum este Porunca Lui Allah AtotPuternicul.”

Si-a practicat religia cu strictete pana in ultimile zile ale vietii ei. A murit in timpul Califatului lui Umar bin Al Khattab (radiallahu anhu). Iar Sawdah si Aisha au ramas mereu apropiate.

sursa: turn to islam

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu