luni, 3 mai 2010

Mari personalitati au vorbit despre Profetul Muhammed (3)


Alphonse de Lamartine: “Dacã grandoarea scopului, nimicnicia mijloacelor, imensitatea rezultatului sunt cele trei mãsuri ale geniului omului, cine va îndrãzni sã compare la scarã umanã un mare om al istoriei moderne cu Muhammad? Cei mai faimosi n-au pus în miscare decât arme, legi, imperii; ei nu au fondat (atunci când au fondat ceva) decât puteri materiale nãruite adesea înaintea lor. Acesta a pus în miscare armate, legislatii, imperii, popoare, dinastii, milioane de oameni aflati pe o treime din globul locuit; dar a mai pus în miscare în plus si altare, zei, religii, idei, credinte, suflete,... mãrinimia sa în victorie, ambitia sa ideaticã, si câtusi de putin imperialã, rugãciunea sa fãrã sfârsit, conversatia sa cu Dumnezeu, moartea si triumful de dupã mormânt atestã mai mult decât o imposturã, o convingere. Aceastã convingere a fost ceea ce i-a dat puterea de a restaura o dogmã. Aceastã dogmã era dublã, unicitatea lui Dumnezeu pe de o parte, faptul cã nimic nu e în afara acestei unicitãti pe de altã parte; prima rãstoarnã cu sabia pe zeii mincinosi, cealaltã inaugureazã cu cuvântul o idee! Filosof, orator, apostol, legislator, rãzboinic, cuceritor al ideilor, restaurator al dogmelor rationale, a unui cult fãrã imagini, fondator a douãzeci de imperii terestre si a unui imperiu spiritual, iatã-l pe Muhammad! Dupã toate scãrile cu care se mãsoarã grandoarea umanã, care om a fost mai mare?”



Bosworth Smith ijn cartea  
Mohammad and Mohammadanism afirma:

 
“Este imposibil, pentru cineva care studiazã viata si caracterul marelui Profet al Arabiei, pentru cineva care stie cum a predicat si cum a trãit, sã aibã alt sentiment decât de respect pentru acest profet prodigios, unul dintre marii mesageri ai Fiintei Supreme. Si chiar dacã discursurile mele contine destule lucruri care sunt familiare multora dintre voi, de fiecare datã când eu însumi le recitesc, simt crescând în mine un nou val de admiratie, o nouã reverentã sfântã pentru acest prodigios maestru arab.”

(Annie Besant in cartea sa
The Life and Teachings of Muhammad afirma:


 
“Modul în care acceptã persecutiile datorate credintelor sale, înalta moralitate a oamenilor care trãirã alãturi de el si care îl luarã drept ghid, grandoarea operei sale, toate acestea nu fac decât sã demonstreze integritatea sa fundamentalã. Supozitia conform cãreia Muhammad ar fi un impostor ridicã mai multe probleme decât rezolvã. Totusi, nici una dintre marile figuri ale istoriei nu este atât de putin apreciatã în Occident ca Profetul Muhammad.

W. Montgomery a spus despre Profet:


 “
Om de afaceri prosper încã de la vârsta de douãzeci de ani, avea sã devinã în curând seful unei caravane de cãmile apartinând unei vãduve bogate. Aceasta, recunoscându-i meritele, îi propuse sã-i devinã sotie. Desi fu cu paisprezece ani mai în vârstã ca el, o luã de nevastã si fu un sot devotat pânã la moartea ei. Asa ca si cei mai multi dintre marii profeti care îl precedarã, Muhammad cãutã sã evite onoarea de a transmite cuvântul divin, considerându-se nedemn pentru a duce la bun sfârsit aceastã sarcinã. Dar îngerul îi comandã: “Citeste!”. Din ceea ce cunoastem despre viata sa, stim cã Muhammad nu stia nici sã citeascã, nici sã scrie, dar începu sã recite cuvintele cu care era inspirat, si care aveau în curând sã transforme o mare parte a globului prin versetul: “nu existã decât Un singur Dumnezeu!”. Pe toate planurile, Muhammad a fost un spirit eminamente practic. Atunci când fiul sãu iubit, Ibrahim, muri, avu loc o eclipsã, si anumite zvonuri spuserã cã Dumnezeu i-a exprimat personal condoleantele Sale. Or, se spune cã Muhammad însusi afirmã cã o eclipsã fiind un fenomen natural, era lipsit de sens sã i se atribuie acestui gen de fenomen o legãturã oarecare cu nasterea sau moartea unei fiinte umane. La moartea sa, unii voirã sã-l transforme într-un zeu, dar succesorul sãu administrativ [Abu Bakr] puse capãt valului de isterie prin unele din cele mai frumoase cuvinte din istoria religiei: “Dacã unul dintre voi îi va face un cult lui Muhammad, el este mort. Dar dacã îi va face un cult lui Dumnezeu, va trãi vesnic.” 

Mari personalitati au vorbit despre Profetul Muhammed (2)

R. B. Smith, profesor la un colegiu englez de teologie, într-o conferinţă numită „Islam” a afirmat următoarele, comparând viaţa lui Iisus cu cea a Profetului Muhammed:
Ceea ce ştim despre Iisus este într-adevăr foarte puţin, întrucât deţinem informaţii cu privire numai la ultimii trei ani din viaţa sa. Legat de ceilalţi treizeci de ani ştim foarte puţine, cu toate că el reprezintă o personalitate care a influenţat şi a luminat întreaga omenire. Mama sa, Maria, viaţa lui de familie, relaţia sa cu ucenicii, precum şi alte aspecte sunt necunoscute nouă în adevăratul sens al cuvântului şi din păcate, până în Ziua Judecăţii, nici nu vom afla răspunsul lor.
Aceasta în timp ce legat de viaţa lui Muhammed nu există nici un aspect ascuns sau închis. Toate informaţiile privitoare la viaţa sa, încă din copilărie şi până la decesul său, sunt cunoscute până în cel mai mic detaliu. El nu a susţinut niciodată că este ferit de slăbiciunile omeneşti. Poate că de-aici decurge măreţia sa.”


Iată ce spune Wiggens, care a scris o carte despre Profetul Muhammed (salleAllahu aleihi we sellem):
„Atunci când duşmanii l-au prins pe Iisus şi l-au dus pentru a-l răstigni pe cruce, ucenicii săi au fugit, lăsându-l singur, pe când companionii lui Muhammed, în ciuda tuturor greutăţilor, nu l-au părăsit niciodată, susţinându-l mereu. Ei au fost cu adevărat oameni ce au scris pagini de istorie. La baza acestei iubiri stă personalitatea superioară a lui Muhammed.”

Renumitul scriitor occidental Edward Gibbon afirmă:
„În ceea ce priveşte chemarea la Islam a oamenilor, şi în special a rudelor apropiate, Muhammed a avut cel mai mare succes dintre toţi profeţii. Cei ce nu-l iubesc nu sunt decât cei ce nu-l cunosc.”

Cu o ocazie, renumitul om de stat german Prinţul Bismark a afirmat despre Profetul Muhammed (salleAllahu aleihi we sellem):
„Ceea ce vă pot spune este că Muhammed este un om cu o putere extraordinară. O, Muhammed, sunt trist că n-am fost contemporan cu tine. Omenirea a cunoscut o dată o putere aşa măreaţă ca tine şi nu va mai cunoaşte alta. Mă aplec înaintea ta cu cea mai profundă stimă.”

Mari personalitati au vorbit despre Profetul Muhammed

Bernard Shaw spunea despre el: “ Trebuie sa il numim Salvator al umanitatii. Convingerea mea este ca daca un om ca el si-ar fi putut asuma conducerea lumii moderne, ar fi reusit sa rezolve toate problemele acestei lumi, astfel incat ar fi adus pacea si fericirea cele mult dorite”. (The Genuine Islam, Singapore, Vol.1, no.8, 1936)
Lamartine, cunoscutul istoric, vorbind despre esenta maretiei omenesti, se intreba: Daca maretia telului, si putinatatea mijloacelor si rezultatele uimitoare ar fi cele trei criterii ale geniului omenesc, atunci cine poate avea curajul sa compare orice mare om al istoriei moderne cu Muhammad ? Cei mai renumiti au creat fie armate, fie legi si imperii. Nu au reusit sa creeze mai mult decat forme materiale ale puterii, care adesea s-au ruinat chiar sub ochii lor. Acest om a miscat din loc nu numai armate, legi, imperii, popoare si dinastii, ci milioane de oameni ocupand o treime din suprafata locuita atunci pe glob, si mai mult decat atat, el a preschimbar credinte, religii, idei si suflete…"
Mahatma Gandhi, vorbind despre Muhammad afirma in “Tanara Indie”: “… Am vrut sa il cunosc pe cel mai bun dintre ei care stapanesc astazi sufletele a milioane de oameni… Sunt convins acum ca nu spada a castigat suprematia Islamului, ci simplitatea si stiinta Profetului, dorinta de a ramane in umbra, evidentiindu-si numai invatatura, scrupulozitatea predicilor lui, devotamentul lui exemplar fata de prieteni si adepti, cutezanta si curajul celui ce nu cunoaste teama, increderea absoluta in Dumnezeu si in propria sa misiune. Aceasta si nu spada au invins toate obstacolele din cale. Cand am inchis cel de-al II-lea volum (al biografiei Profetului), am simtit ca as fi putut citi oricat despre aceasta viata vrednica.”
Thomas Carlyle, in cartea sa “Heroes and Herowships” este pur si simplu uimit, astfel incat se intreaba:
 “ Cum un singur om a putut sa uneasca triburile razboinice si beduinii nomazi intr-una din cele mai puternice si civilizate natiuni in mai putin de 20 ani?”
Diwan Chand Sharma scrie: “Muhammad a fost generozitatea insasi, iar influenta lui s-a simtit si nu a putut fi uitata de cei din preajma sa”. (“Profeti ai Orientului”, Calcutta, 1935)
Edward Gibon si Simon Ockley afirma despre Islam: “CRED INTR-UN SINGUR DUMNEZEU, SI IN MUHAMMAD CA FIIND TRIMISUL SAU” – crezul cel mai simplu si invariabil al Islamului.
Imaginea lui Dumnezeu nu a fost intinata prin intruparea intr-un idol vizibil, onoarea Profetului nu a depasit niciodata masura virtutilor omenesti; perceptele lui de viata au fost un exemplu urmat de discipolii sai, pe care i-a determinat sa traiasca in limitele ratiunii si religiei.
 "(Hystory of the Empires, London, 1870)

Vorbind despre egalitate in fata lui Dumnezeu, cunoscuta poeta indiana
Sarojini Naidu, referindu-se la Islam spunea: “A fost prima religie care a practicat si demonstrat democratia: pentru ca acolo in moschee, cand se aude sunetul de chemare la rugaciune pentru adunarea credinciosilor, democratia islamului este personificata de cinci ori pe zi, cand taranul sta alaturi de rege si spun impreuna: “Numai Dumnezeu este Cel Atotputernic”
Sunt uimita de fiecare data, ca la inceput, de aceasta unitate indivizibila a Islamului, care face din oricare om, instinctiv, un frate."
(Idealurile Islamului, Madras,1918)
Prof. Hurgronje spune: “… liga natiunilor fondata de Profetul Islamului a pus principiul unitatii si fratiei intre oameni pe un fundament universal, ca si cum ar fi aprins o lumina calauzitoare pentru celelalte natiuni” Si tot el continua: “Adevarul este ca nici o natiune din lume nu a reusit sa realizeze ceea ce a realizat Islamul in sensul ideii de Liga a Natiunilor”
Michael H.Hart scrie in cartea sa, despre personalitatile cele mai importanta care au contribuit la propasirea umanitatii: “ Alegerea mea ca Muhammad sa fie in fruntea listei personalitatilor cele mai influente, poate sa surprinda pe unii si sa intrige pe altii, dar a fost singurul om din intreaga istorie a omenirii care a cunoscut succesul deplin atat pe plan religios cat si pe plan laic. (H.Hart, Cele 100 de personalitati care au influentat istoria, N.Y. – 1978)

De ce trebuie sa-l avem ca model de viata pe profetul Muhammed? (2)


Calitatile psihologice si morale, biografiile autentice ale Profetului ne Invata ca el era Insasi Intruchiparea desavarsirii, exemplul cel mai nobil. Inainte de a fi chemat la Profetie, el a fost un exemplu inegalabil de puritate desavarsita. Oamenii propriul sau trib l-au numit „cel demn de Incredere”Intr-o societate a ignorantei, el nu bea vin, nu slavea idoli si nu cauta amuzament pe cai nepotrivite. Nici macar cei din tribul sau, care i-au devenit dusmani de moarte dupa ce a fost chemat la Profetie, nu i-au atribuit vreo purtare urata. 
Era iubitor cu saracii, bland cu cei slabi si Ii sustinea pe cei asupriti. Din acest motiv, el a luat parte la tratatul Fudul In care unii oameni milostivi s-au unit sa Ii ajute pe cei saraci si asupriti, dar si sa Isi recapete drepturile lor Impotriva abuzului capeteniilor tribale tirane.
~Profetul nostru  – a Imbinat Intr-o singura personalitate cele mai Inalte grade de spiritualitate, prin slavirea sarguincioasa a lui Allah, si cel mai Inalt nivel de lupta destoinica si eforturi constructive In serviciul omenirii.

~El a excelat In stradania sa de a-L slavi pe Allah si de a astepta cu nerabdare Ziua Judecatii. A fost sincer In dorinta si stradania lui de a-L multumi pe Allah.

~ A daruit milostenii nelimitate pentru cauza lui Allah. De asemenea statea noaptea In rugaciune, pana cand picioarele i se umflau si postea continuu, petrecandu-si flamand noptile si zilele.
Cu toate acestea, el i-a sfatuit pe companionii sai sa nu posteasca continuu In acest fel, ca nu cumva acest lucru sa fie greu pentru ei; el a spus:

„In ceea ce ma priveste Imi petrec noaptea [Intr-o stare In care] Domnul meu ma hraneste si Imi da de baut.”
Odata, sotia sa, A’isa, „mama credinciosilor” – Allah fie multumit de ea! –, l-a Intrebat despre stradania lui In slavire, In ciuda faptului ca Allah l-a iertat de tot ceea ce el a trimis Inainte sau a lasat In urma. El a raspuns: „Sa nu fiu oare un supus multumitor?” Si Intr-un hadis convenit, el spune: „Daca ai sti ce stiu eu ai plange mult si ai rade putin.”


Aceasta sarguinta In slavire nu l-a Impiedicat pe Profet  sa ia masurile corecte, la momentul potrivit, In toate treburile administrative, legislative, economice, politice si militare. Hijra (migrarea) a marcat Inceputul erei islamice. Pe langa Imputinarea fortelor armate, ca urmare a migrarii lor fortate, musulmanii erau coplesiti de numeroase probleme. Cu toate acestea, Profetul – a vazut un prilej favorabil de a opri caravana anuala de negot care se Intorcea din Siria sub conducerea lui Abu Sufian. Ca urmare, Profetul a intrat In batalia de la Badr, unde i-a umilit pe necredinciosii Qurais si a impus asupra dusmanilor musulmanilor un nou respect si o noua admiratie.

Mai tarziu, In batalia de la Uhud, victoria s-a transformat In Infrangere, cand un grup de arcasi a parasit locul pe care Il hotarase pentru ei Profetul, si musulmanii au trebuit sa se Intoarca la Medina foarte slabiti. Profetul  – s-a pregatit imediat sa intre Intr-o noua batalie Insotit numai de cei care au fost cu el la Uhud, pentru a reInnoi In mintile necredinciosilor respectul pentru musulmani.
Dusmanii lor s-au temut si s-au deplasat spre Mecca. Atunci musulmanii, condusi de Profet ,s-au Intors spre Medina, iar moralitatea lor care avusese de suferit din cauza Infrangerii a fost restabilita si ei au Invatat o lectie nepretuita pentru viitorul lor militar.

Smerenia, modestia si altruismul se numara printre cele mai rare trasaturi personale ale celor mareti si eminenti, mai ales daca acestia se bucura si de o autoritate suprema. In ciuda solemnitatii Inalte a statutului sau si a respectului pe care i-l purtau companionii sai, Profetul s-a ferit de toate formele de fala si de manifestare a mandriei, nu asa cum fac conducatorii, sefii de stat si cei ce detin functii Inalte.
Profetul  si adeptii lui erau asemanatori In ceea ce priveste deprinderile exterioare, Imbracamintea, modul In care se asezau, chiar si munca fizica pe care o practicau. De exemplu, In Batalia Transeelor, ei personal au luat parte la sapat si la carat. Atunci cand calatoreau, Profetul obisnuia sa adune lemne de foc pentru a-si ajuta adeptii sa pregateasca mancarea si se asemana atat de mult cu oricare dintre ei, Incat noii veniti nu puteau sa Il deosebeasca printre adeptii lui In
moschee.
De aceea, era normal sa puna aceasta Intrebare „Care dintre voi este Muhammed?” si atunci companionii indicau spre Profet.


Despre modestia sa, Intr-o relatare de Abu Sa’id Al-Khudri se consemneaza: „Trimisul lui Allah era mai modest decat fecioara care se ascunde In spatele unui val [sau In locuinta].”

~Din lipsa de egoism si preocupare pentru ceilalti, Profetul cheltuia cu generozitate din venitul sau, din bani, prazi de razboi sau daruri facute lui, lasand realmente mai nimic pentru familia sa.

S-a relatat ca ori de cate ori i se aducea In dar un vas cu lapte, el Ii chema pe cei mai sarmani musulmani sa bea, iar el bea ceea ce mai ramanea dupa ei.
S-a relatat de la A’isa – Allah fie multumit de ea! – ca ea a spus: „Niciodata familia lui Muhammed – Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa! – nu a mancat pe saturate paine de orz trei zile consecutiv.”

Respectul Profetului pentru dreptate reprezinta una dintre trasaturile sale unice. Adresandu-se lui ’Umar bin Al-Khattab – Allah fie multumit de el –, care dorise sa trateze fortat cu un evreu care venise la Profet – Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa! –, care era stramtorat baneste atunci, pentru a cere platirea unei datorii
si o facuse atat de aspru, Profetul a spus: „Lasa-l, caci creditorul are dreptul sa vorbeasca aspru.”


Ingaduinta fara seaman pe care o avea Profetul fata de cei needucati si agresivi, o calitate foarte rara printre cei care exercita influenta, este o alta dovada a respectarii dreptatii. Este bine cunoscuta Intamplarea In care un beduin care a venit la Profet si i-a cerut un dar (sau bani) l-a tras atat de tare de guler, Incat i-a lasat urme pe gat. Profetul a aratat o Ingaduinta extraordinara In raspunsul pe care i l-a dat beduinului si i-a oferit ceea ce a cerut, In ciuda
manierelor lui urate.


Viata desavarsita a Profetului a fost caracterizata prin punerea totala In practica a Inaltelor standarde morale pe care le-a propovaduit. Nu era nici o diferenta Intre cuvintele si faptele lui.
Din acest motiv, el nu a Incalcat nici o Intelegere pe care a facut-o cu dusmanii lui, nici nu i-a Inselat, chiar daca s-a temut sa nu fie Inselat, si nici nu a apelat la neadevaruri pentru a obtine o victorie In vreuna dintre bataliile sale. Relatarea convenita „Razboiul este o stratagema” nu indica sub nici o forma vreo exceptie de la acest standard moral In politica. Acest lucru indica, In contextul bataliei, permisiunea de a ascunde de dusman informatii precum numarul fortelor armate sau desfasurarea lor – ca de exemplu de a arata un numar mai mare sau de a face o zarva atat de mare, Incat dusmanul sa se teama de sosirea iminenta a unor forte imense. O asemenea stratagema de care s-a folosit Profetul – Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa! – este reprezentata de modul In care si-a condus fortele Intr-o directie diferita de cea dorita, pentru a ascunde aceasta informatie de dusman. Aceasta tactica indica multa Intelepciune si nu Incalca standardele morale Inalte.

De ce trebuie sa-l avem ca model de viata pe profetul Muhammed?



Creatorul Universului l-a inzestrat pe profetul Mohammad cu toate abilitatile de care are nevoie omenirea.Este unicul om demn de urmat in orice sfera a vietii noastre.
Putem sa-l luam ca model pe profetul Isus(pacea fie cu el)in calitate de om rabdator,tolerant,abstinent si tanar pios insa nu-l putem avea drept model in calitate de bunic,tata sau sot pentru simplul motiv ca nu a fost casatorit.

Putem urma exemplul profetului Solomon"Suleiman"(pacea fie cu el)in calitate de conducator recunoascut si bogat,dar nu-l putem urma in calitate de om sarac,slab ,oprimat pentru faptul ca el nu a dus o astfel de viata.

Unicul care a trait toate aceste experiente este preaiubitul nostru profet Mohammad .El a fost atat bogat cat si sarac,atat slab cat si puternic,a fost un simplu om precum si un iscusit conducator,s-a straduit pentru pace,insa in acelasi timp,a fost si un mare cuceritor.In cazul in care esti bogat,ii poti urma exemplul,amintindu-ti de momentul in care a primit bani si comori,care ar fi putut umple spatiul dintr doi munti.Iar daca esti sarac ii poti urma exemplul reamintindu-ti cand si-a legat o piatra de stomac si astfel poti invata din suferinta cauzata de foame.Daca esti profesor,ii poti urma exemplul in ceea ce priveste modul de a-i trata pe companioni,iar daca esti student ii poti urma exemplul gandindu-te la momentul in care a primit Revelatia de la Ingerul Gibril(as).Afost sotul unei singure femei,dar si poligam,a avut copii si a fost martor la moartea unora dintre ei.

A acoperit toate sferele acestei vieti,reprezentand un exemplu prin viata si comportamentul sau.

Profetul Muhammed in Vechiul Testament


"Eu le voi ridica Prooroc din mijlocul fraţilor lor, cum eşti tu, şi voi pune cuvintele Mele în gura Lui şi El le va grăi tot ce-I voi porunci Eu./ Iar cine nu va asculta cuvintele Mele, pe care Proorocul Acela le va grăi în numele Meu, aceluia îi voi cere socoteală." (Deuteronomul 18:18-19)

"De vei zice în inima ta: Cum vom cunoaşte Cuvântul pe care nu-l grăieşte Domnul?/ Dacă proorocul vorbeşte în numele Domnului, dar Cuvântul acela nu se va împlini şi nu se va adeveri, atunci nu grăieşte Domnul Cuvântul acela, ci-l grăieşte proorocul din îndrăzneala lui; nu te teme de el"." (Deut 18:21-22)

De remarcat... legat de aceasta profetie, ca iudeii asteptau inca un prooroc (in afara de Hristos si Ilie)

"Şi aceasta este mărturia lui Ioan, când au trimis la El iudeii din Ierusalim, preoţi şi leviţi, ca să-l întrebe: Cine eşti tu?/ Şi el a mărturisit şi n-a tăgăduit; şi a mărturisit: Nu sunt eu Hristosul./ Şi ei l-au întrebat: Dar cine eşti? Eşti Ilie? Zis-a el: Nu sunt. Eşti tu Proorocul? Şi a răspuns: Nu./ Deci i-au zis: Cine eşti? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis. Ce spui tu despre tine însuţi?/ El a zis: Eu sunt glasul celui ce strigă în pustie: "Indreptaţi calea Domnului", precum a zis Isaia proorocul." (In 1:19-23)

In Noul Testament, de asemenea mai apare drept "Duhul Adevarului"

"Şi Eu voi ruga pe Tatăl şi alt Mângâietor vă va da vouă ca să fie cu voi în veac,/ Duhul Adevărului, pe Care lumea nu poate să-L primească, pentru că nu-L vede, nici nu-L cunoaşte; voi Il cunoaşteţi, că rămâne la voi şi în voi va fi!" (In 14:16-17)

"Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăţa toate şi vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu." (In 14:26)

versetul 17 lamureste ca nu e vorba de duhul sfant, ci de un alt profet!...
lumea "nu-l vede, nici nu-l cunoaste".. desi la scena botezului,
conform bibliei, duhul sfant se aratase!.. deci lumea-l vazuse...

"Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Il voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine." (In 15:26)

"Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, ci toate câte va auzi va vorbi şi cele viitoare vă va vesti." (In 16:13)

De ce se refera aceasta profetie la Muhammad (salla Allahu alayhi wa salam)?..

1. "Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăţa toate " (In 14:26)
in Islam sunt randuite toate lucrurile, in orice domeniu, de la cele mai marunte...

2. "[...] şi vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu." (In 14:26)
"[...] Acela va mărturisi despre Mine." (In 15:26)

Muhammad a marturisit despre Isus (alayhi salam_pacea asupra lui!) (In Qur'an numele lui Isus apare de mai multe ori decat cel al lui Muhammad (salla Allahu alayhi wa salam) _ Insha'a Allah sa nu spun vreo prostie!)

3. "Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, ci toate câte va auzi va vorbi [...] " (In 16:13)
faceti comparatie cu "Eu le voi ridica Prooroc din mijlocul fraţilor lor, cum eşti tu, şi voi pune cuvintele Mele în gura Lui şi El le va grăi tot ce-I voi porunci Eu." (Deuteronomul 18:18)

4. "[...] şi cele viitoare vă va vesti." (In 16:13)
In Sfantul Qur'an sunt ataaaaaaatea miracole.....
Unele profetii s-au implinit la scurt timp (de la revelare).. altele foarte recent... iar altele urmeaza sa se implineasca...

5. "De vei zice în inima ta: Cum vom cunoaşte Cuvântul pe care nu-l grăieşte Domnul?/ Dacă proorocul vorbeşte în numele Domnului, dar Cuvântul acela nu se va împlini şi nu se va adeveri, atunci nu grăieşte Domnul Cuvântul acela, ci-l grăieşte proorocul din îndrăzneala lui; nu te teme de el"." (Deut 18:21-22)
Cercetati Qur'an-ul!!!.. e o adevarata Minune.. Subhana Allah..
atat in domeniu stiintific (intr-o gama vasta de ramuri si cu o precizie perfecta, uluitoare)!!... in domeniu legislativ, in domeniu lingvistic s.a.... e o Minune pe Deplin..

***

alte profetii.. referitoare la venirea Profetului Muhammad (salla Allahu alayhi wa salam!), prezente in Biblie:

in Isaia:

"Că aşa zice Domnul către mine: "Du-te şi pune pe cineva de strajă, care să-Mi dea de ştire despre ceea ce va vedea!/ Dacă va vedea călăreţi, doi câte doi pe cai, călăreţi pe asini, pe cămile, să se uite cu băgare de seamă, cu mare băgare de seamă". (Is 21:6-7)

Despre Isus (alayhi salam_pacea asupra lui!) scrie in Biblie ca a venit pe un asin.. atunci.. cine era cel de pe camila?


tot in Isaia:

"Şi dacă o dai cuiva care nu ştie carte şi-i zici: "Citeşte!", el îţi va răspunde: "Nu ştiu carte!" (Is 28:12)

"Şi dacă o dai cuiva care nu ştie carte şi-i zici: "Citeşte!", el îţi va răspunde: "Nu ştiu carte!" (Is 29:12)

Faceti o comparatie cu modul in care Muhammad (salla Allahu alayhi wa salam _ pacea si binecuvantarea lui Allah asupra lui!) a primit revelatia!

si tot in Isaia

in capitolul 42, unde profetia se refera la Chedar
(Chedar = tinutul Arabiei)

"Iată Sluga Mea pe Care o sprijin, Alesul Meu, întru Care binevoieşte sufletul Meu. Pus-am peste El Duhul Meu şi El va propovădui popoarelor legea Mea./ Nu va striga, nici nu va grăi tare, şi în pieţe nu se va auzi glasul Lui./ Trestia frântă nu o va zdrobi şi feştila ce fumegă nu o va stinge. El va propovădui legea Mea cu credincioşie;/ El nu va fi nici obosit, nici sleit de puteri, până ce nu va fi aşezat legea pe pământ; căci învăţătura Lui toate ţinuturile o aşteaptă./ Aşa grăieşte Domnul cel Atotputernic, Care a făcut cerurile şi le-a întins, Care a întărit pământul şi cele de pe el, Care a dat suflare poporului de pe el şi duh celor ce umblă pe întinsul lui:/ "Eu, Domnul, Te-am chemat întru dreptatea Mea şi Te-am luat de mână şi Te-am ocrotit şi Te-am dat ca legământ al poporului Meu, spre luminarea neamurilor;/ Ca să deschizi ochii celor orbi, să scoţi din temniţă pe cei robiţi şi din adâncul închisorii pe cei ce locuiesc intru întuneric./ Eu sunt Domnul şi acesta este numele Meu. Nu voi da nimănui slava Mea şi nici chipurilor cioplite cinstirea Mea"./ Cele proorocite altădată s-au împlinit şi altele mai noi vă vestesc; înainte ca să ia fiinţă vi le dau de ştire./ Cântaţi Domnului cântare nouă, cântaţi în strune laudele Lui până la marginile pământului! Marea să se zbuciume cu tot ce este în ea, ostroavele şi locuitorii lor!/ Pustiul şi cetăţile lui să înalţe glas, şi satele în care are sălaş Chedar! Locuitorii din Sela să chiuie de veselie; şi din vârfurile munţilor să strige de bucurie!/ Să preaslăvească pe Domnul şi lauda Lui s-o vestească în depărtatele ostroave./ Domnul iese ca un viteaz, ca un războinic Işi aprinde râvna Lui; strigă puternic, un strigăt de război. Impotriva vrăjmaşilor Lui El luptă ca un viteaz!/ Tăcut-am multă vreme, stat-am liniştit şi mi-am stăpânit tăcerea; acum, ca o femeie care naşte, voi suspina, voi striga şi voi răsufla!/ Munţii îi voi pustii, la fel şi dealurile, toată verdeata lor o voi usca; pâraiele le voi preface în văi uscate şi bălţile fără apă le voi lăsa./ Indrepta-voi pe cei orbi pe drumuri pe care nu le cunosc, pe poteci neştiute îi voi povăţui; întunericul îl voi preface înaintea lor în lumină şi povârnişurile în câmpii întinse. Acestea sunt făgăduinţele Mele pe care le voi împlini şi cu vederea nu le voi trece./ Să dea înapoi şi să se ruşineze cei ce îşi pun nădejdea în idoli, cei ce zic chipurilor turnate: "Voi sunteţi dumnezeii noştri!/ Surzilor, auziţi; orbilor, priviţi, vedeţi!/ Cine este orb, fără numai sluga Mea? Cine este surd ca trimisul Meu? Cine este orb ca cel de un neam cu Mine şi surd ca Slujitorul Domnului?/ Tu multe ai văzut fără să te uiţi cu luare-aminte, urechile ti-au fost deschise, dar n-ai auzit./ Binevoit-a Domnul întru dreptatea Lui ca legea Lui s-o facă mare şi măreaţă." (Is 42:1-22)

Islamul e religia pt. intreaga omenire ("toate tinuturile o asteapta")... Al Jahillya _ perioada ignorantei, a Intunericului.. in care oamenii erau surzi si oribi si se inchinau la idoli
cantecul nou _ Sfantul Qur'an..

(cine a ascultat vreodata o sura din Qur'an.. intelege la ce se refera "cantecul nou")

http://quran.islamway.com/saad/001.mp3


Si tot in Vechiul Testament..

In Cantarea Cantarilor

„Gura lui e negrăit de dulce şi totul este în el fermecător (in Ebraica: Muhummedim!!); iată cum este al meu iubit, fiice din Ierusalim, iată cum este al meu mire!” (5:16)

Muhummedim.. im = sufix pt plural ce indica respectul.

Mostenirea lui Muhammed – Modelul din Medina

Pentru Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) fie asupra lui!) religia nu a fost un subiect sau o chestiune de convingere personală ci si un mod de viată, iar orasul Medina a inflorit sub conducerea sa. Modelul de guvernare din Medina bazat pe justitie, respect si demnitate umană si constientizarea lui Allah (Dumnezeu), a fost admirat de toti musulmanii care au căutat călăuzirea si inspiratia după aceea. Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) fie asupra lui!) a elaborat prima constitutie din lume in care drepturile minoritătilor religioase erau protejate si s-a angajat in tratative si aliante cu toate triburile vecine. 


A trimis scrisori conducătorilor persani, egipteni, etiopieni si bizantini, comunicand mesajul său monoteist si invitandu-i să accepte Islamul. 

Pentru intaia oară in istorie, copiilor, femeilor, orfanilor, străinilor si sclavilor, le-au fost recunoscute drepturile si li s-a oferit protectie. Multe din ideile Profetului (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) fie asupra lui!) par a fi surprinzător de moderne; a condamnat rasismul si nationalismul, spunand: „Nici un arab nu este superior unui ne-arab si nici un alb nu este mai presus de un negru, decat prin evlavie.”




El a stabilit legi pentru protectia animalelor, plantelor si a mediului. A incurajat comertul liber si investitiile, a interzis camăta si a fixat drepturile muncitorilor. El a militat pentru pace, dar a definit parametrii la care poate fi utilizată forta, cand aceasta a fost necesară. 



El a convins oamenii să renunte la alcool, droguri, prostitutie si crimă si a promovat o viată sănătoasă. A condamnat violenta domestică, le-a incurajat pe sotiile sale să spună ce gandesc, a garantat drepturi femeilor musulmane care nu fuseseră promulgate nici măcar in Europa, decat abia cateva secole mai tarziu, incluzand dreptul la proprietate personală, a respins ideea căsătoriilor aranjate si a acordat dreptul de a divorta din cauza incompatibilitătii dintre soti. Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) fie asupra lui!) i-a incurajat pe urmasii săi să caute stiinta benefica oriunde s-ar afla ea, iar rezultatul acestei recomandări a fost că musulmanii nu au intampinat nici un conflict intre stiintă si religie si au condus lumea multe secole dupa aceea. 


Cu toate ca legenda Profetului Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) fie asupra lui!) a dainuit in orice exista, de la arta la politica, cea mai mare realizare a lui a fost promovarea monoteismului Islamic. Asa cum nucleul este centrul unui atom si Allah (Dumnezeu) Unicul este inima Islamului. Musulmanii se intorc catre Creatorul lor pentru călăuzire fără a avea nevoie de intermediari sau pierderea demnitătii pe care o aduce idolatria si superstitiile.
Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) fie asupra lui!) a realizat toate acestea datorită tăriei caracterului său si exemplului personal, si-a inspirat urmasii cu dragoste, devotiune si respect asa cum nimeni altcineva nu a reusit sa o faca. In timp ce alti oameni au fost corupti de puterea absolută care a pus stăpanire pe ei in urmatorii ani, Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) fie asupra lui!) a rămas umil, mereu constient de sursa binecuvantării sale. „Sunt doar un servitor al lui Allah (Dumnezeu)”, a spus el si „am fost trimis doar ca un invătător”.




Cu toate acestea el si-a petrecut zilele servindu-i pe oameni si noptile si le-a petrecut in rugăciune, a predicat moderatie si echilibru in religie, a interzis urmasilor săi să practice viata monarhala, preferand ca ei să isi intemeieze o familie solidă si să se angajeze ei insisi in a face lumea mai bună, rămanand devotati lui Allah (Dumnezeu) PreaInaltul. 




In putinul spatiu al unei generatii si in timpul vietii sale, Profetul Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) fie asupra sa!) a transformat cu succes credinta, mentalitatea si cultura oamenilor din Arabia; in 100 de ani mesajul său a atins inima milioanelor de oameni din Africa, Asia si unele părti ale Europei. Relatările Profetului Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) fie asupra lui!) au fost notate cu grijă de companionii săi si consemnate in culegeri de relatări autentice care sunt valabile si in traduceri. Impreună cu Sfantul Coran, au format o bază holistică a unui stil de viată satisfăcător pentru musulmani, in timp ce altora, ele oferă o privire fascinantă in inima si mintea unui om exceptional si un model de la care putem invăta multe. 

MUHAMMED – ROLUL UNUI MODEL PENTRU UN NOU MILENIU

Umanitatea are nevoie de modele
Ati auzit vreodata de Moise, Isus, Confucius, Krishna sau Budha? Dar despre Ghandhi, Maica Teresa sau Martin Luther King? Daca locuiti in Vest, exista sansa sa-i cunoasteti pe acesti oameni si realizarile lor. In eterna cautare a nemuririi si a sensului, multi conducatori si eroi, fie adevarati, fie falsi, si-au facut aparitia pe scena lumii. Respectul si supunerea aratata acestor personalitati de toate nationalitatile, de orice varsta, evidentiaza o nevoie profunda de a crede in cineva mai presus decat ei, in incercarea de a trece peste limita existentei. Noi vedem ca aceasta tema se repeta in lumea miturilor, legendelor, povestilor cu eroi si in idealizarea oamenilor care fie au fost considerati de către urmasii lor ca fiind de natură supraomenească, fie au fost sanctificati.


Multi oameni educati din zilele noastre sunt sceptici si considera astfel de povesti ca fiind resturi incantatoare ale unei ere simpliste. Iar globalizarea si fermitatea curentului noilor religii si ideologii la care oamenii sunt expusi, ar putea fi greu sa-ti dai seama in ce sa crezi. Unii gasesc ca fiind usor de ignorat toate intrebarile spirituale, centrandu-si viata in schimb pe reusită si carierele lor, incercand sa avanseze. Insa noi stim ca materialismul excesiv sufoca mintea si sufletul, iar in ciuda tehnologiei avansate nu a disparut dorinta de a crede intr-o Forta Inalta, intr-un adevarat conducator si in scopul final al vietii. In aceste vremuri, cine poate fi demn de incredere sa fie ghid, atat pe plan spiritual, cat si in problemele vietii? 


Exista un singur conducator inca necunoscut in Vest, care are rolul unui model extraordinar, despre care oamenii din toate categoriile pot relata: Profetul Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) (Dumnezeu) fie asupra lui!). Detalii despre viata remarcabila a Profetului Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) (Dumnezeu) fie asupra lui!) au fost conservate cu mare grija si au constituit subiectul cercetarilor istoricilor din Est si din Vest.
In constrast cu altii care au devenit renumiti, pentru realizarile lor intr-o sfera limitata de activitate, Profetul Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) (Dumnezeu) fie asupra lui!) a excelat in toate domeniile.


Istoricul M.H.Hart a scris: “Decizia mea de a-l pune pe Muhammed in fruntea clasamentului celor mai influente personalitati i-ar putea surprinde pe unii cititori si ar putea fi pusa la indoiala de altii, insa el a fost singura personalitate din istorie care a excelat atat pe plan religios cat si pe plan politico-social.” (Michel Hart, “Cei 100 – O ierarhizare a celor mai influente personalitati din istorie”).


De ce un european sau un american este obisbuit sa stie atat de putine despre un om a carui viata a fost exceptionala? Frica irationala si propaganda negativa datand din perioada cruciadelor, exagerarile mass-mediilor au creat un blocaj mental pentru multi oameni impotriva a tot ceea ce provine din lumea islamica sau araba; acesti termeni fiind adesea confundati. Pe masură ce intram in era globalizarii, nu ar fi timpul ca cei care se mandresc ei insisi ca ar fi lipsiti de prejudecati, ganditori independenti, sa puna deoparte relicvele unei ere trecute? Noi te invitam pentru cateva minute sa explorezi un nou inteles al notiunii de conducere religioasa, si procedand astfel, sa arunci o privire asupra unui barbat care este iubit de o cincime din locuitorii planetei.

Profetul i-a usurat pe musulmani de dificultati



Pe langa trasaturile pe care le-am infatisat deja, Profetul a ridicat poverile de la cei credinciosi si le-a fost calauza in treburi pe care nu reuseau sa le inteleaga corespunzator, care altfel ar fi fost mult prea dificile. Oamenii sunt predispusi sa-si complice vietile cu usurinta si sa-si impuna reguli asupra lor insisi, prin care in mod eronat cred ca si-au rezolvat problemele. Aceasta trasatura specific umana este unul dintre motivele pentru care religia a fost deformata de-a lungul anilor. Multe societati au nascocit legi care nu existau defapt in religie, dupa care s-au facut pe sine insesi si pe ceilalti sa creada ca vor fi sinceri cu adevarat numai daca vor adera la aceste reguli. Una dintre cele mai importante calitati ale Profetului a fost modul in care a ridicat asemenea poveri pe care oamenii si le impuneau asupra lor. Allah vorbeste despre aceasta calitate a Profetului 
(sal Allahu alayhi wa salam) in versetul:


الَّذِينَ يَتَّبِعُونَ الرَّسُولَ النَّبِيَّ الأُمِّيَّ الَّذِي يَجِدُونَهُ مَكْتُوبًا عِندَهُمْ فِي التَّوْرَاةِ وَالإِنْجِيلِ يَأْمُرُهُم بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَاهُمْ عَنِ الْمُنكَرِ وَيُحِلُّ لَهُمُ الطَّيِّبَاتِ وَيُحَرِّمُ عَلَيْهِمُ الْخَبَآئِثَ وَيَضَعُ عَنْهُمْ إِصْرَهُمْ وَالأَغْلاَلَ الَّتِي كَانَتْ عَلَيْهِمْ فَالَّذِينَ آمَنُواْ بِهِ وَعَزَّرُوهُ وَنَصَرُوهُ وَاتَّبَعُواْ النُّورَ الَّذِيَ أُنزِلَ مَعَهُ أُوْلَـئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ 

(interpretarea sensului): „Pentru aceia care il urmeaza pe trimis, profetul neinvatat, despre care afla scris la ei in Tora si in Evanghelie. El le porunceste ceea ce este bine si-i opreste de la ceea ce este urat, le ingaduie lor bunatatile si le opreste lor pe cele necurate si-i usureaza pe ei de povara lor si de lanturile care au fost asupra lor. Cei ce cred in el si il sustin si il ajuta si urmeaza lumina care a fost pogorata cu el, aceia vor fi izbanditori.”

(Surat Al-`A`raf (7):157)

~~~
„Poverile si lanturile” mentionate in verset sunt dificultatile pe care oamenii si le impun sie insisi. Profetul  a fost deopotriva un model pentru oameni in timplu vietii sale, cat si cel ce ridica asemenea poveri de la acestia, dupa cum indica versetul, chemandu-i la ceea ce este drept si prevenindu-i impotriva rautatii.

Unul din lucrurile in care Profetul  a fost un splendid exemplu era smerenia, mai precis acel comportament menit sa castige doar consimtamantul lui Allah. S-a temut numai de Allah si niciodata nu s-a indepartat de drumul drept, niciodata nu a cedat capriciilor si dorintelor lumii. Acest aspect al moralitatii Qur’an-ului, este de fapt o sursa de mare usurare si frumusete pentru oameni. Incercand sa-i multumesti pe ceilalti si sa te faci privilegiat de altii, incercand sa obtii atat multumirea lui Allah, cat si a celorlati, si cautand lauda de la acestia constituie mari obstacole in orice ai face. Asemenea oameni sunt incapabili sa gandeasca si sa se comporte sincer, asa cum de altfel le-ar placea, si, avand in vedere ca nu sunt in stare sa-i multumeasca pe toti deodata, esueaza in cele din urma sa castige pretuirea pe care o cauta. Intra in panica la cea mai mica gresala, si se tem ca au pierdut increderea si respectul celor pe care incearca sa-i multumeasca, atunci cand vad ca acestia nu sunt pe deplin fericiti cu ei.

Din contra, musulmaniii care se straduiesc cautand numai sa-L multumeasca pe Allah, si care se tem numai de El, niciodata nu indura povara lucrurilor care le-ar fi daunatoare in aceasta lume si in cea de apoi. Nu sunt ingrijorati daca oamenii sunt sau nu multumiti de ei. Ei sunt astfel intotdeauna impacati cu ei insisi. Stiind aceasta, in cazul in care gresesc, trebuie sa-I dea socoteala numai lui Allah si cauta iertarea numai de la El. Ei nu simt nici o preocupare, ori vreo grija.

Prin cuvintele si comportamenul sau, Profetul i-a invatat pe drepcredinciosi sa traiasca in puritatea credintei. Astfel a ridicat povara grea a „castigarii multumirii celorlalti” de pe umerii intregii umanitati. Asta, bineinteles, este numai una dintre greutatile simtite de credinciosi, pe care el a alungat-o. Profetul Muhammad  a fost un exemplu pentru toti musulmanii in multe privinte ce aduc bine si mari binecuvantari in aceasta lume si in cea de apoi.

Allah a revelat ca cel cu o credinta pura nu este deopotriva cu cel ce-i adora pe altii alaturi de Allah:


ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا رَّجُلًا فِيهِ شُرَكَاء مُتَشَاكِسُونَ وَرَجُلًا سَلَمًا لِّرَجُلٍ هَلْ يَسْتَوِيَانِ مَثَلًا الْحَمْدُ لِلَّهِ بَلْ أَكْثَرُهُمْ لَا يَعْلَمُونَ

(interpretarea sensului): „A dat Allah ca pilda un barbat [rob] cu asociati care se cearta intre ei [asupra Lui] si un [alt] barbat cu totul supus unui singur om. Oare sunt ei in aceeasi situatie? Lauda lui Allah! Dar cei mai multi dintre ei nu stiu.”

(Surat Az-Zumar (39):29)

~~~
Idolatria nu a fost singura povara pe care Profetul  a ridicat-o de pe umerii credinciosilor. El i-a usurat de toate greutatile ce le impovarau viata, i-a chemat la cel mai bun si mai usor mod de viata, si a gasit solutii tuturor problemelor. Pentru aceasta cei care urmeaza Sunnah Trimisului lui Allah traiesc in pace si liniste. Declara cateva ahadeeth pe marginea subiectului:



(interpretarea sensului): „Profetul i-a trimis pe Mu’adh si pe Abu Musa in Yemen, spunandu-le: „Purtati-va cu oamenii cu usurinta si nu fiti dificili cu ei; dati-le vesti bune si nu-i umpleti de aversiune; si iubiti-va unul pe celalalt si nu va deosebiti [nu fiti in contradictoriu].”

(Sahih Bukhari, Book 47, Number 1.2)

~~

الَّذِينَ يَتَّبِعُونَ الرَّسُولَ النَّبِيَّ الأُمِّيَّ الَّذِي يَجِدُونَهُ مَكْتُوبًا عِندَهُمْ فِي التَّوْرَاةِ وَالإِنْجِيلِ يَأْمُرُهُم بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَاهُمْ عَنِ الْمُنكَرِ وَيُحِلُّ لَهُمُ الطَّيِّبَاتِ وَيُحَرِّمُ عَلَيْهِمُ الْخَبَآئِثَ وَيَضَعُ عَنْهُمْ إِصْرَهُمْ وَالأَغْلاَلَ الَّتِي كَانَتْ عَلَيْهِمْ فَالَّذِينَ آمَنُواْ بِهِ وَعَزَّرُوهُ وَنَصَرُوهُ وَاتَّبَعُواْ النُّورَ الَّذِيَ أُنزِلَ مَعَهُ أُوْلَـئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ 

(interpretarea sensului): „ [...] El le porunceste ceea ce este bine si-i opreste de la ceea ce este urat, le ingaduie lor bunatatile si le opreste lor pe cele necurate si-i usureaza pe ei de povara lor si de lanturile care au fost asupra lor. [...]”

(Surat Al-`A`raf (7):157)

~~~

أَمْ حَسِبْتُمْ أَن تُتْرَكُواْ وَلَمَّا يَعْلَمِ اللّهُ الَّذِينَ جَاهَدُواْ مِنكُمْ وَلَمْ يَتَّخِذُواْ مِن دُونِ اللّهِ وَلاَ رَسُولِهِ وَلاَ الْمُؤْمِنِينَ وَلِيجَةً وَاللّهُ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ 

(interpretarea sensului): „Sau credeti voi ca veti fi lasati asa, fara ca Allah sa-i stie pe aceia dintre voi care au luptat si nu au luat ca aliat pe nimeni altcineva decat pe Allah, pe Trimisul Sau si pe dreptcredinciosi? Allah este Binestiutor [Khabir] a ceea ce faceti voi.”

(Surat At-Tawba (9):16)

~~~

Profetul era un vestitor de bine



Allah il descrie pe Profet  ca fiind binevestitor si prevenitor:


يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ إِنَّا أَرْسَلْنَاكَ شَاهِدًا وَمُبَشِّرًا وَنَذِيرًا 

(interpretarea sensului): “O, Profetule! Noi te-am trimis ca martor, ca binevestitor, ca prevenitor.”

(Surat Al-Ahzab (33):45)

~~~
Profetul  i-a prevenit intotdeauna pe ceilalti de suferintele simtite in Iad si le-a vorbit despre viitorul ravnit ce-i asteapta pe cei care fac bine in aceasta lume si despre viata eterna din Paradis. Aceasta trasatura a Profetului (sal Allahu alayhi wa salam) este revelata in Qur’an astfel:


إِنَّا أَرْسَلْنَاكَ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَلاَ تُسْأَلُ عَنْ أَصْحَابِ الْجَحِيمِ

(interpretarea sensului): “Noi te-am trimis cu Adevarul, ca bun vestitor si prevenitor, dar nu vei fi intrebat despre oaspetii Iadului.”

(Surat Al-Baqara (2):119)

~~~

وَبِالْحَقِّ أَنزَلْنَاهُ وَبِالْحَقِّ نَزَلَ وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلاَّ مُبَشِّرًا وَنَذِيرًا 

(interpretarea sensului): “Cu adevarat l-am pogorat pe el si cu adevarat el a coborat, iar pe tine nu te-am trimis decat ca vestitor si prevenitor.”

(Surat al-`Isra` (17):105)

~~~

وَإِنَّهُ لَتَنزِيلُ رَبِّ الْعَالَمِينَ
نَزَلَ بِهِ الرُّوحُ الْأَمِينُ
عَلَى قَلْبِكَ لِتَكُونَ مِنَ الْمُنذِرِينَ 


(interpretarea sensului): „Iar el este o revelatie de la Stapanul lumilor./ A coborat cu el Duhul cel credincios/ Peste inima ta, pentru ca tu sa fii dintre prevenitori”

(Surat Ash-Shu`ara (26):192-194)

~~~

وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا كَافَّةً لِّلنَّاسِ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ

(interpretarea sensului): „Si Noi nu te-am trimis decat ca vestitor si prevenitor pentru toata lumea, insa cei mai multi dintre oameni nu stiu.”

(Surat Saba` (34):28)

~~~
Cei ce urmeaza modelul Profetului  si tin de Sunnah trebuie ca, asemenea lui, sa le vesteasca oamenilor binele si sa-i previna. Insusi Profetul  a descris felul in care trebuie acestia sa se poarte:



(interpretarea sensului): „Faceti lucrurile usoare pentru oameni, si nu le complicati; linistiti-i (cu vesti bune) si nu-i respingeti.”

(Sahih Bukhari, Volume 8, Number 146)

~~
Odata cu vestile bune, cresc entuziasmul si moralul credinciosilor si sunt incurajati sa fie mai hotarati in mentinerea lucrului lor pe calea lui Allah. Cel ce spera la rasplata Paradisului va avea, desigur, o atitudine si o stare de spirit diferita decat cel ce-si priveste lucrul ca fiind monoton, sau il savarseste din obisnuinta sau ca o obligatie. De aceea Allah i-a poruncit Trimisului Sau  :


فَقَاتِلْ فِي سَبِيلِ اللّهِ لاَ تُكَلَّفُ إِلاَّ نَفْسَكَ وَحَرِّضِ الْمُؤْمِنِينَ عَسَى اللّهُ أَن يَكُفَّ بَأْسَ الَّذِينَ كَفَرُواْ وَاللّهُ أَشَدُّ بَأْسًا وَأَشَدُّ تَنكِيلاً

(interpretarea sensului): „ [...] si indeamna-i pe drepcredinciosi! [...]”

(Surat An-Nisa` (4):84)

~~~
Allah spune, intr-un alt verset:


وَبَشِّرِ الْمُؤْمِنِينَ بِأَنَّ لَهُم مِّنَ اللَّهِ فَضْلًا كَبِيرًا 

(interpretarea sensului): „Vesteste dreptcredinciosilor ca ei vor avea de la Allah mare indurare!”

(surat Al-`Ahzab (33):47)

~~~
Fiece dreptcredincios care tine de poruncile lui Allah si de etica Profetului  este responsabil de a le binevesti musulmanilor si de a-i incuraja. Nu se cade ca un musulman sa vorbeasca intr-o maniera negativa, incat treburile usoare sa para dicficile si sa duca astfel la descurajarea credinciosilor, ori sa uite lucrurile frumoase si vestile bune pe care Allah le-a revelat in Qur’an, facandu-i prin aceasta pe credinciosi sa fie pesimisti. Ceea ce este in conformitate cu Qur’an-ul este ca, asemenea Profetului  sa amintim de lucrurile bune promise dreptcredinciosilor de catre Allah si sa le reinsufletim.

Una dintre aceste vesti ce i s-a spus Profetului  sa o zica este despre iertarea lui Allah:


قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

(interpretarea sensului): „Spune: „O, voi, robii Mei, care ati intrecut masura in defavoarea voastra, nu deznadajduiti in privinta indurarii lui Allah!” Allah iarta toate pacatele. El este Iertator, Indurator [Al-Ghafur, Ar-Rahim].”

(Surat Az-Zumar (39):53)

~~~

وَإِذَا جَاءكَ الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِآيَاتِنَا فَقُلْ سَلاَمٌ عَلَيْكُمْ كَتَبَ رَبُّكُمْ عَلَى نَفْسِهِ الرَّحْمَةَ أَنَّهُ مَن عَمِلَ مِنكُمْ سُوءًا بِجَهَالَةٍ ثُمَّ تَابَ مِن بَعْدِهِ وَأَصْلَحَ فَأَنَّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ 

(interpretarea sensului): „Si daca vin la tine, [Muhammad], aceia care cred in versetele Noastre, spune: „Pacea fie asupra voastra! Domnul vostru Si-a prescris Sie Insusi indurarea. Deci acela dintre voi care face un rau din ignoranta, iar apoi se caieste si indreapta fapta, [sa stie ca] El este Iertator, Indurator [Ghafur, Rahim].”

(Surat Al-`An`am (6):54)

~~~
O alta veste este aceea a Paradisului:


قُلْ أَؤُنَبِّئُكُم بِخَيْرٍ مِّن ذَلِكُمْ لِلَّذِينَ اتَّقَوْا عِندَ رَبِّهِمْ جَنَّاتٌ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا وَأَزْوَاجٌ مُّطَهَّرَةٌ وَرِضْوَانٌ مِّنَ اللّهِ وَاللّهُ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ 

(interpretarea sensului): „Spune: „Pot eu sa va vestesc ceva mai bun decat acestea? Aceia care sunt cu frica au de la Domnul lor gradini pe sub care curg rauri, in care vor avea salas, si sotii curate si multumirea lui Allah, caci Allah este Cel care ii Vede Bine [Al-Basir] pe robii Sai.”

(Surat Al-`Imran (3):15)

~~~

وَبَشِّرِ الَّذِين آمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ كُلَّمَا رُزِقُواْ مِنْهَا مِن ثَمَرَةٍ رِّزْقاً قَالُواْ هَـذَا الَّذِي رُزِقْنَا مِن قَبْلُ وَأُتُواْ بِهِ مُتَشَابِهاً وَلَهُمْ فِيهَا أَزْوَاجٌ مُّطَهَّرَةٌ وَهُمْ فِيهَا خَالِدُونَ

(interpretarea sensului): „Deci vesteste celor care cred si plinesc fapte bune, ca ei vor avea gradini pe sub care curg paraie! De cate ori vor primi din ele un rod ca hrana, vor zice: „Acestea sunt cele pe care le-am primit si mai inainte!”, caci li s-au dat [lor si altele] asemanatoare cu ele. Si ei vor avea in ele sotii curate si in ele vecinic vor fi salasluitori.”

(Surat Al-Baqara (2):25)

~~~