luni, 3 mai 2010

Detalii pertinente referitoare la formele Revelatiei

Inainte de a intra in detalii referitoare la perioada Revelatiei, am dori sa ne familiarizam cu etapele ei, care au constituit sursa principala a Mesajului si subiectul-cheie al Chemarii. In legatura cu perioada Revelatiei, IbnAl-Qaiiim a enumerat urmatoarele etape:

1. Perioada viziunilor reale. Aceasta a reprezentat punctul de plecare a Revelatiei spre Mesagerul lui Allah - Allah sa-I binecuvanteze si sa-l
miluiasca!.

2. Ceea ce ingerul a plasat in mod nevazut in mintea si inima Profetului. Mesagerul lui Allah - Allah sa-I binecuvanteze si sa-l miluiasca! - a spus: "Sfantul Spirit mi-a dezvaluit: "Nici un suflet nu va pieri pana nu primeste ceea ce-i revine. Temeti-va de Allah si cereti-i cum stiti voi mai
frumos. Nu cumva sa credeti ca pacatuind veti primi ceea ce are Allah, pentru ca ceea ce este la El nu se poate obtine decat supunandu-va Lui".


3. Ingerul il vizita pe Mesagerul lui Allah -Allah sa-I binecuvanteze si sa-l miluiasca- sub chip de fiinta omeneasca si ii vorbea direct. Aceasta i-a
permis sa inteleaga pe deplin ce spunea acesta. Ingerul a fost uneori vazut
sub acest chip si de companionii Profetului

4. Ingerul venea la el ca un "dangat de clopot" si aceasta era cea mai dificila forma. Il apuca strans pe Profet, iar sudoarea ii siroia pe frunte, chiar si in cele mai racoroase dintre zile. Daca Profetul - Allah sa-I binecuvanteze si sa-I miluiasca! - era calare pe camila lui, aceasta, neputandu-i suporta greutatea, ingenunchia imediat la pamant. Odata, Mesagerullui Allah -Allah sa-I binecuvanteze si sa-l miluiasca! - a avut o asemenearevelatie in timp ce sedea alaturi de Zaid, coapsa sa atingand-o pe a acestuia din urma. In acel moment, Zaid a simtit 0 presiune care aproape ca i-a ranit coapsa.

5. Profetul I-a vazut pe inger in forma lui adevarata. Ingerul i-a dezvaluitceea ce Allah ii poruncise sa-i dezvaluie. Aceasta, dupa cum se mentioneaza in Coran (in "Capitolul An-Najm"), s-a intamplat de doua ori.

6. Ceea ce Allah Insusi i-a dezvaluit in ceruri, cand el s-a inaltat la cer si a primit porunca lui Allah pentru rugaciune.

7. Cuvintele lui Allah catre Mesagerul Sau -Allah sa-I binecuvanteze si sa-I miluiasca!- in mod direct, fara medierea unui inger. Acesta a fost un privilegiu a cordat lui Moise - Pacea sa fie cu el, fapt mentionat cu claritate in Coran, asa cum, de asemenea, este mentionat si in ceea ce-l priveste pe Profetul nostru -Allah sa-I binecuvanteze si sa-I miluiasca, insa despre acest lucru vom vorbi pe larg in capitolul "Calatoria nocturna si Inaltarea". Unii invatati teologi au adaugat inca o etapa, a opta, care este insa controversata si in care ei afirma ca Allah a vorbit Profetului - Allah sa-l binecuvanteze si sa-l miluiasca! - direct, fara nici o cortina interpusa. Aceasta presupunere ramane fnsa neconfirmata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu