luni, 3 mai 2010

Mostenirea lui Muhammed – Modelul din Medina

Pentru Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) fie asupra lui!) religia nu a fost un subiect sau o chestiune de convingere personală ci si un mod de viată, iar orasul Medina a inflorit sub conducerea sa. Modelul de guvernare din Medina bazat pe justitie, respect si demnitate umană si constientizarea lui Allah (Dumnezeu), a fost admirat de toti musulmanii care au căutat călăuzirea si inspiratia după aceea. Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) fie asupra lui!) a elaborat prima constitutie din lume in care drepturile minoritătilor religioase erau protejate si s-a angajat in tratative si aliante cu toate triburile vecine. 


A trimis scrisori conducătorilor persani, egipteni, etiopieni si bizantini, comunicand mesajul său monoteist si invitandu-i să accepte Islamul. 

Pentru intaia oară in istorie, copiilor, femeilor, orfanilor, străinilor si sclavilor, le-au fost recunoscute drepturile si li s-a oferit protectie. Multe din ideile Profetului (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) fie asupra lui!) par a fi surprinzător de moderne; a condamnat rasismul si nationalismul, spunand: „Nici un arab nu este superior unui ne-arab si nici un alb nu este mai presus de un negru, decat prin evlavie.”




El a stabilit legi pentru protectia animalelor, plantelor si a mediului. A incurajat comertul liber si investitiile, a interzis camăta si a fixat drepturile muncitorilor. El a militat pentru pace, dar a definit parametrii la care poate fi utilizată forta, cand aceasta a fost necesară. 



El a convins oamenii să renunte la alcool, droguri, prostitutie si crimă si a promovat o viată sănătoasă. A condamnat violenta domestică, le-a incurajat pe sotiile sale să spună ce gandesc, a garantat drepturi femeilor musulmane care nu fuseseră promulgate nici măcar in Europa, decat abia cateva secole mai tarziu, incluzand dreptul la proprietate personală, a respins ideea căsătoriilor aranjate si a acordat dreptul de a divorta din cauza incompatibilitătii dintre soti. Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) fie asupra lui!) i-a incurajat pe urmasii săi să caute stiinta benefica oriunde s-ar afla ea, iar rezultatul acestei recomandări a fost că musulmanii nu au intampinat nici un conflict intre stiintă si religie si au condus lumea multe secole dupa aceea. 


Cu toate ca legenda Profetului Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) fie asupra lui!) a dainuit in orice exista, de la arta la politica, cea mai mare realizare a lui a fost promovarea monoteismului Islamic. Asa cum nucleul este centrul unui atom si Allah (Dumnezeu) Unicul este inima Islamului. Musulmanii se intorc catre Creatorul lor pentru călăuzire fără a avea nevoie de intermediari sau pierderea demnitătii pe care o aduce idolatria si superstitiile.
Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) fie asupra lui!) a realizat toate acestea datorită tăriei caracterului său si exemplului personal, si-a inspirat urmasii cu dragoste, devotiune si respect asa cum nimeni altcineva nu a reusit sa o faca. In timp ce alti oameni au fost corupti de puterea absolută care a pus stăpanire pe ei in urmatorii ani, Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) fie asupra lui!) a rămas umil, mereu constient de sursa binecuvantării sale. „Sunt doar un servitor al lui Allah (Dumnezeu)”, a spus el si „am fost trimis doar ca un invătător”.




Cu toate acestea el si-a petrecut zilele servindu-i pe oameni si noptile si le-a petrecut in rugăciune, a predicat moderatie si echilibru in religie, a interzis urmasilor săi să practice viata monarhala, preferand ca ei să isi intemeieze o familie solidă si să se angajeze ei insisi in a face lumea mai bună, rămanand devotati lui Allah (Dumnezeu) PreaInaltul. 




In putinul spatiu al unei generatii si in timpul vietii sale, Profetul Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) fie asupra sa!) a transformat cu succes credinta, mentalitatea si cultura oamenilor din Arabia; in 100 de ani mesajul său a atins inima milioanelor de oameni din Africa, Asia si unele părti ale Europei. Relatările Profetului Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) fie asupra lui!) au fost notate cu grijă de companionii săi si consemnate in culegeri de relatări autentice care sunt valabile si in traduceri. Impreună cu Sfantul Coran, au format o bază holistică a unui stil de viată satisfăcător pentru musulmani, in timp ce altora, ele oferă o privire fascinantă in inima si mintea unui om exceptional si un model de la care putem invăta multe. 

Un comentariu: