luni, 3 mai 2010

Profetul Muhammad Il preamarea pe Domnul fara incetare


Oricand Profetul  explica ceva, ii sfatuia pe credinciosi, predica sau se ruga Il pomenea intotdeauna pe Allah cu cele mai marete si mai frumoase nume ale Sale, conform poruncii revelate de Allah in verstul Qur’an-ului:


وَقُلِ الْحَمْدُ لِلّهِ الَّذِي لَمْ يَتَّخِذْ وَلَدًا وَلَم يَكُن لَّهُ شَرِيكٌ فِي الْمُلْكِ وَلَمْ يَكُن لَّهُ وَلِيٌّ مِّنَ الذُّلَّ وَكَبِّرْهُ تَكْبِيرًا

(interpretarea sensului): “ […] Si slaveste-L pe El, aducandu-I preamarirea cuvenita!”

(Surat Al-`Isra` (17):111)

~~~
Ii preamarea puterea, maiestuozitatea si maretia. Allah i-a spus Profetului  in cateva versete cum sa se adreseze oamenilor:


قُلِ اللَّهُمَّ مَالِكَ الْمُلْكِ تُؤْتِي الْمُلْكَ مَن تَشَاء وَتَنزِعُ الْمُلْكَ مِمَّن تَشَاء وَتُعِزُّ مَن تَشَاء وَتُذِلُّ مَن تَشَاء بِيَدِكَ الْخَيْرُ إِنَّكَ عَلَىَ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
تُولِجُ اللَّيْلَ فِي الْنَّهَارِ وَتُولِجُ النَّهَارَ فِي اللَّيْلِ وَتُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَتُخْرِجُ الَمَيَّتَ مِنَ الْحَيِّ وَتَرْزُقُ مَن تَشَاء بِغَيْرِ حِسَابٍ
قُلْ إِن تُخْفُواْ مَا فِي صُدُورِكُمْ أَوْ تُبْدُوهُ يَعْلَمْهُ اللّهُ وَيَعْلَمُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأرْضِ وَاللّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ 

(interpretarea sensului): “Spune: “O, Doamne, Stapan peste toate! Tu dai stapanirea acelui caruia voiesti Tu si iei stapanirea de la cel care voiesti Tu. Tu il cinstesti pe cel pe care voiesti Tu si il umilesti pe ce pe care voiesti Tu. In mana Ta se afla Binele si Tu esti Cel care are putere peste toate./ Tu faci sa intre noaptea in zi si faci sa intre ziua in noapte. Tu faci sa se iveasca viul din mort si faci sa se iveasca mortul din viu si Tu il daruiesti [cu cele necesare traiului] pe cel pe care voiesti tu, fara a tine socoteala./ […] / Spune: “De vei tine ascuns ceea ce se afla in piepturile voastre sau de veti da pe fata acestea, Allah le stie. El stie tot ce se afla in ceruri si tot ceea ce se afla pe pamant. Si Allah asupra tuturor lucrurilor are putere.”

(Surat `Al-`Imran (3):26-27; 29)

~~~

قُلْ إِنِّي عَلَى بَيِّنَةٍ مِّن رَّبِّي وَكَذَّبْتُم بِهِ مَا عِندِي مَا تَسْتَعْجِلُونَ بِهِ إِنِ الْحُكْمُ إِلاَّ لِلّهِ يَقُصُّ الْحَقَّ وَهُوَ خَيْرُ الْفَاصِلِينَ 

(interpretarea sensului): “ […] Hotararea [in privinta aceasta] este numai la Allah. El spune adevarul si El este Cel mai bun dintre judecatori!”

(Surat Al-`An`am (6):57)

~~~

قُلْ يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنِّي رَسُولُ اللّهِ إِلَيْكُمْ جَمِيعًا الَّذِي لَهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ لا إِلَـهَ إِلاَّ هُوَ يُحْيِـي وَيُمِيتُ فَآمِنُواْ بِاللّهِ وَرَسُولِهِ النَّبِيِّ الأُمِّيِّ الَّذِي يُؤْمِنُ بِاللّهِ وَكَلِمَاتِهِ وَاتَّبِعُوهُ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ

(interpretarea sensului): “Spune: “O, oameni! Eu sunt pentru voi toti trimisul lui Allah, caruia Ii apartine imparatia cerurilor si a pamantului. Nu exista alta divinitate in afara de El! El da viata si El da moarte. Deci credeti in Allah si in trimisul Sau, profetul cel neinvatat, care crede in Allah si in cuvintele Sale! Si urmati-l! Poate ca veti fi calauziti!”

(Surat Al-`A`raf (7):158)

~~~

قُل لَّوْ كَانَ الْبَحْرُ مِدَادًا لِّكَلِمَاتِ رَبِّي لَنَفِدَ الْبَحْرُ قَبْلَ أَن تَنفَدَ كَلِمَاتُ رَبِّي وَلَوْ جِئْنَا بِمِثْلِهِ مَدَدًا

(interpretarea sensului): “Spune: “Daca marea ar fi cerneala pentru [scrierea] cuvintelor Domnului meu, marea s-ar ispravi inainte de a se ispravi cuvintele Domnului meu, chiar daca i-am aduce spre ajutor o alta mare asemenea ei.”

(Surat Al-Kahf (18):109)

~~~

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ 
اللَّهُ الصَّمَدُ
لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ
وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ 


(interpretarea sensului): “Spune: “El este Allah, Cel Unic!/ Allah este Stapanul!/ El nu zamisleste si nu este nascut/ Si El nu are pe nimeni egal!”

(Surat Al-Ikhlas (112)

~~~

وَمَن جَاهَدَ فَإِنَّمَا يُجَاهِدُ لِنَفْسِهِ إِنَّ اللَّهَ لَغَنِيٌّ عَنِ الْعَالَمِينَ

(interpretarea sensului): “Si cel care se lupta nu se lupta dcat pentru sine, caci Allah este mlt prea instarit ca sa aiba nevoie de lume.”

(Surat Al-`Ankabut (29):6)

~~~

Cand sfatuia un musulman, Profetul  ii amintea mai intai de maretia lui Allah, spunand:



(interpretarea sensului) “Nu este dumnezeu afara de Allah, El este Unul si nu are egal, Lui Ii apartin toata lauda si toata suveranitatea si El este Cel cu putere peste toate. Slava lui Allah, lauda lui Allah, nu este dumnezeu afara de Allah, Allah este Cel mai mare, nu este putere si nici forta decat numai cu Allah.”

(Fiqh-us-Sunna, Volume 4, p. 114)

~~
Fiecare musulman ce ia ca model atitudinea, moralitatea, smerenia Profetului  si traieste dupa Qur’an si Sunnah, trebuie sa foloseasca un mod de a vorbi care sa le aminteasca celorlalti de maretia si puterea lui Allah, care sa cheme la drumul Sau, si sa-i determine pe acestia sa-L iubeasca si sa fie cu teama fata de El. De fiecare data cand vorbeste, trebuie sa fie clar ca-L pomeneste pe Allah si ca intotdeauna se indreapta catre El.

Profetul  i-a povatuit intotdeauna pe ceilalti sa-L iubeasca pe Allah si sa-l iubeasca pe el pentru acea iubire fata de Allah. Relateaza un hadith:



(interpretarea sensului): “Iubiti-L pe Allah pentru [bunurile] pe care vi le-a dat. Iubiti-ma si pe mine, caci Allah ma iubeste.”

(Imam Ghazzali's Ihya Ulum-Id-Din (The Book of Religious Learnings), Islamic Book Service, New Delhi, 2001, Volume IV, p.288)

~~

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu