luni, 3 mai 2010

Profetul era un vestitor de bine



Allah il descrie pe Profet  ca fiind binevestitor si prevenitor:


يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ إِنَّا أَرْسَلْنَاكَ شَاهِدًا وَمُبَشِّرًا وَنَذِيرًا 

(interpretarea sensului): “O, Profetule! Noi te-am trimis ca martor, ca binevestitor, ca prevenitor.”

(Surat Al-Ahzab (33):45)

~~~
Profetul  i-a prevenit intotdeauna pe ceilalti de suferintele simtite in Iad si le-a vorbit despre viitorul ravnit ce-i asteapta pe cei care fac bine in aceasta lume si despre viata eterna din Paradis. Aceasta trasatura a Profetului (sal Allahu alayhi wa salam) este revelata in Qur’an astfel:


إِنَّا أَرْسَلْنَاكَ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَلاَ تُسْأَلُ عَنْ أَصْحَابِ الْجَحِيمِ

(interpretarea sensului): “Noi te-am trimis cu Adevarul, ca bun vestitor si prevenitor, dar nu vei fi intrebat despre oaspetii Iadului.”

(Surat Al-Baqara (2):119)

~~~

وَبِالْحَقِّ أَنزَلْنَاهُ وَبِالْحَقِّ نَزَلَ وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلاَّ مُبَشِّرًا وَنَذِيرًا 

(interpretarea sensului): “Cu adevarat l-am pogorat pe el si cu adevarat el a coborat, iar pe tine nu te-am trimis decat ca vestitor si prevenitor.”

(Surat al-`Isra` (17):105)

~~~

وَإِنَّهُ لَتَنزِيلُ رَبِّ الْعَالَمِينَ
نَزَلَ بِهِ الرُّوحُ الْأَمِينُ
عَلَى قَلْبِكَ لِتَكُونَ مِنَ الْمُنذِرِينَ 


(interpretarea sensului): „Iar el este o revelatie de la Stapanul lumilor./ A coborat cu el Duhul cel credincios/ Peste inima ta, pentru ca tu sa fii dintre prevenitori”

(Surat Ash-Shu`ara (26):192-194)

~~~

وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا كَافَّةً لِّلنَّاسِ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ

(interpretarea sensului): „Si Noi nu te-am trimis decat ca vestitor si prevenitor pentru toata lumea, insa cei mai multi dintre oameni nu stiu.”

(Surat Saba` (34):28)

~~~
Cei ce urmeaza modelul Profetului  si tin de Sunnah trebuie ca, asemenea lui, sa le vesteasca oamenilor binele si sa-i previna. Insusi Profetul  a descris felul in care trebuie acestia sa se poarte:



(interpretarea sensului): „Faceti lucrurile usoare pentru oameni, si nu le complicati; linistiti-i (cu vesti bune) si nu-i respingeti.”

(Sahih Bukhari, Volume 8, Number 146)

~~
Odata cu vestile bune, cresc entuziasmul si moralul credinciosilor si sunt incurajati sa fie mai hotarati in mentinerea lucrului lor pe calea lui Allah. Cel ce spera la rasplata Paradisului va avea, desigur, o atitudine si o stare de spirit diferita decat cel ce-si priveste lucrul ca fiind monoton, sau il savarseste din obisnuinta sau ca o obligatie. De aceea Allah i-a poruncit Trimisului Sau  :


فَقَاتِلْ فِي سَبِيلِ اللّهِ لاَ تُكَلَّفُ إِلاَّ نَفْسَكَ وَحَرِّضِ الْمُؤْمِنِينَ عَسَى اللّهُ أَن يَكُفَّ بَأْسَ الَّذِينَ كَفَرُواْ وَاللّهُ أَشَدُّ بَأْسًا وَأَشَدُّ تَنكِيلاً

(interpretarea sensului): „ [...] si indeamna-i pe drepcredinciosi! [...]”

(Surat An-Nisa` (4):84)

~~~
Allah spune, intr-un alt verset:


وَبَشِّرِ الْمُؤْمِنِينَ بِأَنَّ لَهُم مِّنَ اللَّهِ فَضْلًا كَبِيرًا 

(interpretarea sensului): „Vesteste dreptcredinciosilor ca ei vor avea de la Allah mare indurare!”

(surat Al-`Ahzab (33):47)

~~~
Fiece dreptcredincios care tine de poruncile lui Allah si de etica Profetului  este responsabil de a le binevesti musulmanilor si de a-i incuraja. Nu se cade ca un musulman sa vorbeasca intr-o maniera negativa, incat treburile usoare sa para dicficile si sa duca astfel la descurajarea credinciosilor, ori sa uite lucrurile frumoase si vestile bune pe care Allah le-a revelat in Qur’an, facandu-i prin aceasta pe credinciosi sa fie pesimisti. Ceea ce este in conformitate cu Qur’an-ul este ca, asemenea Profetului  sa amintim de lucrurile bune promise dreptcredinciosilor de catre Allah si sa le reinsufletim.

Una dintre aceste vesti ce i s-a spus Profetului  sa o zica este despre iertarea lui Allah:


قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

(interpretarea sensului): „Spune: „O, voi, robii Mei, care ati intrecut masura in defavoarea voastra, nu deznadajduiti in privinta indurarii lui Allah!” Allah iarta toate pacatele. El este Iertator, Indurator [Al-Ghafur, Ar-Rahim].”

(Surat Az-Zumar (39):53)

~~~

وَإِذَا جَاءكَ الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِآيَاتِنَا فَقُلْ سَلاَمٌ عَلَيْكُمْ كَتَبَ رَبُّكُمْ عَلَى نَفْسِهِ الرَّحْمَةَ أَنَّهُ مَن عَمِلَ مِنكُمْ سُوءًا بِجَهَالَةٍ ثُمَّ تَابَ مِن بَعْدِهِ وَأَصْلَحَ فَأَنَّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ 

(interpretarea sensului): „Si daca vin la tine, [Muhammad], aceia care cred in versetele Noastre, spune: „Pacea fie asupra voastra! Domnul vostru Si-a prescris Sie Insusi indurarea. Deci acela dintre voi care face un rau din ignoranta, iar apoi se caieste si indreapta fapta, [sa stie ca] El este Iertator, Indurator [Ghafur, Rahim].”

(Surat Al-`An`am (6):54)

~~~
O alta veste este aceea a Paradisului:


قُلْ أَؤُنَبِّئُكُم بِخَيْرٍ مِّن ذَلِكُمْ لِلَّذِينَ اتَّقَوْا عِندَ رَبِّهِمْ جَنَّاتٌ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا وَأَزْوَاجٌ مُّطَهَّرَةٌ وَرِضْوَانٌ مِّنَ اللّهِ وَاللّهُ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ 

(interpretarea sensului): „Spune: „Pot eu sa va vestesc ceva mai bun decat acestea? Aceia care sunt cu frica au de la Domnul lor gradini pe sub care curg rauri, in care vor avea salas, si sotii curate si multumirea lui Allah, caci Allah este Cel care ii Vede Bine [Al-Basir] pe robii Sai.”

(Surat Al-`Imran (3):15)

~~~

وَبَشِّرِ الَّذِين آمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ كُلَّمَا رُزِقُواْ مِنْهَا مِن ثَمَرَةٍ رِّزْقاً قَالُواْ هَـذَا الَّذِي رُزِقْنَا مِن قَبْلُ وَأُتُواْ بِهِ مُتَشَابِهاً وَلَهُمْ فِيهَا أَزْوَاجٌ مُّطَهَّرَةٌ وَهُمْ فِيهَا خَالِدُونَ

(interpretarea sensului): „Deci vesteste celor care cred si plinesc fapte bune, ca ei vor avea gradini pe sub care curg paraie! De cate ori vor primi din ele un rod ca hrana, vor zice: „Acestea sunt cele pe care le-am primit si mai inainte!”, caci li s-au dat [lor si altele] asemanatoare cu ele. Si ei vor avea in ele sotii curate si in ele vecinic vor fi salasluitori.”

(Surat Al-Baqara (2):25)

~~~

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu