luni, 3 mai 2010

MUHAMMED – ROLUL UNUI MODEL PENTRU UN NOU MILENIU

Umanitatea are nevoie de modele
Ati auzit vreodata de Moise, Isus, Confucius, Krishna sau Budha? Dar despre Ghandhi, Maica Teresa sau Martin Luther King? Daca locuiti in Vest, exista sansa sa-i cunoasteti pe acesti oameni si realizarile lor. In eterna cautare a nemuririi si a sensului, multi conducatori si eroi, fie adevarati, fie falsi, si-au facut aparitia pe scena lumii. Respectul si supunerea aratata acestor personalitati de toate nationalitatile, de orice varsta, evidentiaza o nevoie profunda de a crede in cineva mai presus decat ei, in incercarea de a trece peste limita existentei. Noi vedem ca aceasta tema se repeta in lumea miturilor, legendelor, povestilor cu eroi si in idealizarea oamenilor care fie au fost considerati de către urmasii lor ca fiind de natură supraomenească, fie au fost sanctificati.


Multi oameni educati din zilele noastre sunt sceptici si considera astfel de povesti ca fiind resturi incantatoare ale unei ere simpliste. Iar globalizarea si fermitatea curentului noilor religii si ideologii la care oamenii sunt expusi, ar putea fi greu sa-ti dai seama in ce sa crezi. Unii gasesc ca fiind usor de ignorat toate intrebarile spirituale, centrandu-si viata in schimb pe reusită si carierele lor, incercand sa avanseze. Insa noi stim ca materialismul excesiv sufoca mintea si sufletul, iar in ciuda tehnologiei avansate nu a disparut dorinta de a crede intr-o Forta Inalta, intr-un adevarat conducator si in scopul final al vietii. In aceste vremuri, cine poate fi demn de incredere sa fie ghid, atat pe plan spiritual, cat si in problemele vietii? 


Exista un singur conducator inca necunoscut in Vest, care are rolul unui model extraordinar, despre care oamenii din toate categoriile pot relata: Profetul Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) (Dumnezeu) fie asupra lui!). Detalii despre viata remarcabila a Profetului Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) (Dumnezeu) fie asupra lui!) au fost conservate cu mare grija si au constituit subiectul cercetarilor istoricilor din Est si din Vest.
In constrast cu altii care au devenit renumiti, pentru realizarile lor intr-o sfera limitata de activitate, Profetul Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah (Dumnezeu) (Dumnezeu) fie asupra lui!) a excelat in toate domeniile.


Istoricul M.H.Hart a scris: “Decizia mea de a-l pune pe Muhammed in fruntea clasamentului celor mai influente personalitati i-ar putea surprinde pe unii cititori si ar putea fi pusa la indoiala de altii, insa el a fost singura personalitate din istorie care a excelat atat pe plan religios cat si pe plan politico-social.” (Michel Hart, “Cei 100 – O ierarhizare a celor mai influente personalitati din istorie”).


De ce un european sau un american este obisbuit sa stie atat de putine despre un om a carui viata a fost exceptionala? Frica irationala si propaganda negativa datand din perioada cruciadelor, exagerarile mass-mediilor au creat un blocaj mental pentru multi oameni impotriva a tot ceea ce provine din lumea islamica sau araba; acesti termeni fiind adesea confundati. Pe masură ce intram in era globalizarii, nu ar fi timpul ca cei care se mandresc ei insisi ca ar fi lipsiti de prejudecati, ganditori independenti, sa puna deoparte relicvele unei ere trecute? Noi te invitam pentru cateva minute sa explorezi un nou inteles al notiunii de conducere religioasa, si procedand astfel, sa arunci o privire asupra unui barbat care este iubit de o cincime din locuitorii planetei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu