luni, 3 mai 2010

Rabdarea manifestata de Profet in fata greutatilor



De-a lungul misiunii sale, Profetul Muhammad (salla Allahu alayhi wa salam!) a intampinat tot felul de greutati. Cei care tagaduiau si politeistii, din sanul propriilor oameni (neam), l-au insultat cel mai cumplit, numindu-l chiar vrajitor sau nebun. Altii au vrut sa-l omoare si chiar au planuit sa faca astfel. In ciuda tuturor acestor lucruri, Profetul (salla Allahu alayhi wa salam!) a incercat sa-i invete pe totii oamenii, indiferent de fond sau de cultura, Qur’an-ul si deci despre buna moralitate si buna conduita.

Dupa cum este revelat in versetele din Qur’an, unii oameni nu aveau nici cea mai vaga idee despre bunele maniere, fapt pentru care nu se gandeau ca ar fi putut sa consterneze pe cineva cu o moralitate superioara. Profetul (salla Allahu alayhi wa salam!) a dat dovada de cea mai mare rabdare in aceste circumstante, intorcandu-se catre Allah si cerandu-I ajutorul in toate situatiile si incurajandu-i pe credinciosi catre rabdare si supunere.

In multe versete din Qur’an, Allah il sfatuieste pe profet (salla Allahu alayhi wa salam!) sa fie rabdator, in ciuda cuvintelor necredinciosilor:


فَاصْبِرْ عَلَى مَا يَقُولُونَ وَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ قَبْلَ طُلُوعِ الشَّمْسِ وَقَبْلَ الْغُرُوبِ

(interpretarea sensului): „Deci rabda ceea ce spun ei [tagaduirea de catre necredinciosi a Invierii, a unicitatii lui Allah si a Profetului] si preamareaste-L cu lauda pe Stapanul tau, inainte de rasaritul soarelui si inainte de asfintit;”

(Surat Qaf (50):39)

~~~

وَلاَ يَحْزُنكَ قَوْلُهُمْ إِنَّ الْعِزَّةَ لِلّهِ جَمِيعًا هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

(interpretarea sensului): „Sa nu te intristeze vorbele lor! Puterea intreaga este a lui Allah! El este Cel care Aude Totul 
[As-Smi`, Al-`Alim], Binestiutor.”

(Surat Yunus (10):65)

~~~

وَلَقَدْ نَعْلَمُ أَنَّكَ يَضِيقُ صَدْرُكَ بِمَا يَقُولُونَ 

(interpretarea sensului): „Si Noi stim prea bine ca pieptul ti se strange pentru ceea ce spun ei.”

(Surat Al-Hijr (15):97)

~~~

فَلَعَلَّكَ تَارِكٌ بَعْضَ مَا يُوحَى إِلَيْكَ وَضَآئِقٌ بِهِ صَدْرُكَ أَن يَقُولُواْ لَوْلاَ أُنزِلَ عَلَيْهِ كَنزٌ أَوْ جَاء مَعَهُ مَلَكٌ إِنَّمَا أَنتَ نَذِيرٌ وَاللّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ وَكِيلٌ

(interpretarea sensului): „S-ar putea ca tu [Muhammad] sa neglijezi o parte din ceea ce iti este revelat si pieptul tau sa fie strans la ea [la citirea acestei parti], cand ei vor zice: „De ce nu s-a pogorat asupra lui o comoara?” sau „De ce nu a venit impreuna cu el un inger?” Tu nu esti decat un prevenitor, iar Allah este a toate ocrotitor.”

(Surat Hud (11):12)

~~~
Dreptcredinciosii trebuie sa-si aminteasca de felurile lucrurilor in fata carora Profetul Muhammad (salla Allahu alayhi wa salam!) a fost rabdator si sa-l ia ca exemplu cand infrunta propriile lor dificultati. Cei care dispera la cea mai mica problema, care nu sunt capabili sa duca cea mai marunta greutate, care inceteaza sa propovaduiasca religia lui Allah sau cei care-si pierd speranta cand afacerile si treburile lor merg prost sa stie ca un asemenea comportament este incompatibil cu sfanta carte a lui Allah si cu spunerile si faptele Profetului (salla Allahu alayhi wa salam!). Dreptcredinciosii trebuie sa fie mereu rabdatori, sa-L ia pe Allah ca ajutor si sa-I multumeasca, sa-si insuseasca moralitatea inalta a Profetului (salla Allahu alayhi wa salam!) si sa spere in indurarea, milostivirea si Paradisul Domnului nostru.
(articol tradus de Daniela Muslimah)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu