Familia Profetului
Familia profetului Muhammed este numită familia haşimită, după numele bunicului său, Haşim bin 'Abd Munaf.

1. HAŞIM. El avea responsabilitatea de a da mâncare şi apă pelerinilor. Aceasta era sarcina lui, atunci când fiii lui 'Abd Munaf şi cei ai lui 'Abd Ad-Dar s-au înţeles să împartă sarcinile între ei. Haşim era bogat şi cinstit. El a fost primul care a oferit pelerinilor pâine înmuiată în supă. Primul său nume era 'Amr, dar era chemat Haşim, deoarece avea obiceiul de a fărâmiţa pâinea (pentru pelerini). El a fost de asemeneaprimul bărbat care a iniţiat cele două călătorii, de vară şi de iarnă, ale quraişilor. Se povesteşte despre el că a plecat în Siria pentru a face comerţ. în Medina, s-a căsătorit cu Salma, fiica lui 'Amr din neamul 'Udai bin An-Najjar. A petrecut câtva timp cu ea în Medina, apoi a plecat din nou spre Siria, în timp ce ea era gravidă. El a murit în Gaza, Palestina, în anul 497 e.n. Mai târziu, soţia sa a dat naştere lui Abdul-Muttalib, care a fost crescut în casa tatălui ei din Medina şi a fost numit Şaiba din cauza firului de păr alb de pe cap. Nimeni din familia sa din Medina n-a aflat de naşterea acestuia.

2. 'ABDUL-MUTTALIB. Am aflat deja că după moartea lui Haşim sarcina de a furniza hrană şi apă pelerinilor a revenit fratelui său, Al-Muttalib bin 'Abd Munaf, care era generos, cinstit şi demn de încredere. Când 'Abdul-Muttalib a ajuns la vârsta adolescenţei, unchiul său, Al-Muttalib, a aflat despre el şi a mers la Medina ca să-l aducă la Mekka. Când l-a văzut, ochii i s-au umplut de lacrimi care au început să-i curgă pe obraji, apoi l-a îmbrăţişat şi l-a urcat pe cămila sa. Băiatul, însă, până nu a obţinut consimţământul mamei sale, nu a plecat cu el la Mekka. Al-Muttalib a rugat-o să-i permită băiatului să plece cu el la Mekka, dar ea a refuzat. El a reuşit totuşi s-o convingă, spunându-i:"Fiul tău merge la Mekka pentru a restabili autoritatea tatălui său şi pentru a locui în vecinătatea Casei Sfinte,,

'Abdul-Muttalib a primit în vis ,poruncă să sape fântana ZAMZAM într-un anumit loc.Tot atunci a fost instaurată tradiţia alimentării pelerinilor cu apă din Zamzam.
Când din fântâna izvorului Zamzam a început să izvorască apa, tribul Quraiş a avut pretenţia să devină partener în afacere. 'Abdul-Muttalib Ie-a refuzat această cerere, motivând că Allah l-a ales doar pe el pentru această onorabilă slujbă.

Al doilea eveniment l-a avut în centrul său pe Abraha As-Saba Al-Habaşi, vice-regele abisînian (etiopian) în Yemen. El observase că arabii îşi făceau pelerinajul la Al-Ka'ba, aşa că a decis să construiască un mare lăcaş de cult la San'a pentru a atrage pelerinii arabi la el, lăsând astfel Mekka de-o parte. Un bărbat din tribul Kinana a înţeles această mişcare şi de aceea, în toiul nopţii, s-a furişat în acest lăcaş şi a mânjit zidul frontal cu excremente. Când Abraha a aflat acest lucru, s-a înfuriat atât de tare, încât a adunat o armată uriaşă, de şaizeci de mii de războinici, pentru a dărâma Al-Ka'ba. El a ales pentru sine cel mai mare elefant.

Armata sa includea nouă sau treisprezece elefanţi. Ei au mărşăluit până au ajuns într-un loc numit Al-Magmas. Acolo el şi-a mobilizat armata, a pregătit elefanţii şi întreaga armată era pregătită să intre în Mekka. Când a ajuns în Valea Muhassar, situată între Muzdalifa şi Mina, elefantul a îngenunchiat şi a refuzat să meargă mai departe. De fiecare dată când îl îndrepta spre nord. sud sau est, elefantul se mişca, însă când îl îndrepta spre vest, către Al-Ka'ba, acesta îngenunchia. In acest timp, Allah a îndreptat spre ei stoluri de păsări care aruncau asupra lor cu bucăţi de lut ars. Aceste păsări semănau foarte mult cu rândunicile şi vrăbiile şi fiecare pasăre căra câte trei pietre: una în cioc şi doua în gheare. Pietrele i-au lovit pe oamenii lui Abraha, le-au retezat mădularele şi i-au omorât. O mulţime de soldaţi ai lui Abraha au fost omorâţi în acest fel, iar ceilalţi au fugit la întâmplare şi au murit împrăştiaţi. Abraha însuşi a fost lovit atât de rău încât a fost nevoie să i se amputeze vârfurile degetelor. Când a ajuns la San'a, el se afla într-o stare groaznică şi a şi murit curând.

'Abdul-Muttalib a avut 10 fii şi 6 fiice.

3.ABDULLAH .
 este tatăl Profetului Muhammed , mama lui era Fatima .Abdullah era cel mai deştept dintre fii lui 'Abdul-Muttalib, cel mai cast şi cel mai iubit.Ei s-au căsătorit in Mekka şi la scurt timp după aceea Abdullah a murit.Avea 25 de ani când a murit.Muţi istoric spun că el a murit înainte de naşterea lui Muhammed (saws).